Catedrala Notre-Dame s-a redeschis sâmbătă seara

Catedrala a fost devastată parţial de un incendiu la 15 aprilie 2019

Sâmbătă seara, Catedrala NotreDame din Paris și-a redeschis porțile, la mai bine de cinci ani de la incendiul care a devastat-o, în prezența a aproximativ patruzeci de șefi de stat și guvern, printre care Emmanuel Macron și Donald Trump., potrivit g4media.ro.

Porţile catedralei s-au redeschis la ora locală 19:21 (18:21 GMT), după ce arhiepiscopul Parisului Laurent Ulrich a lovit în mod simbolic de trei ori în trei rânduri cu o crosă, care semnifică misiunea sa pastorală.

Circa 40 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la ceremoniile de sâmbătă care marchează redeschiderea edificiului religios după cinci ani de lucrări, potrivit unei liste incomplete, publicată de preşedinţia franceză. Catedrala Notre-Dame din Paris, capodoperă a artei gotice din secolul al XII-lea, situată în plin centrul Parisului, fusese devastată parţial de un incendiu la 15 aprilie 2019. Acest incendiu, ale cărui cauze nu au fost nici până acum stabilite, a stârnit emoţie pe plan mondial şi a provocat un aflux de donaţii pentru reconstruirea monumentului de arhitectură, unul dintre cele mai vizitate în Europa.

În urma incendiului pentru stingerea căruia a fost nevoie de 600 de pompieri, turla, grinzile de lemn ale acoperișului (cunoscute sub numele de „pădurea”) și boltele de piatră de deasupra transeptului central și a unei părți din navă au fost distruse.

Orga catedralei, a doua ca mărime în Franța, a fost și ea grav afectată de praf și fum, dar a putut fi reparată. Peste 2.000 de zidari, tâmplari, restauratori, tinichigii, turnători, experți în artă, sculptori și ingineri au fost parte din proiectul de restaurare a grandioasei catedrale franceze, care a fost refăcută și adusă la gloria sa de odinioară în mai puțin de șase ani. În total, renovarea a costat 700 de milioane de euro și a fost realizată conform planurilor inițiale, catedrala NotreDame fiind refăcută exact precum originalul. Obiectele, zidurile și turla din secolul al XIX-lea au fost reconstruite fidel proiectului.