Se poate spune că, cel puțin neoficial, Gabriela Firea și-a încheiat cei 4 ani de mandat. Spunem neoficial pentru că situația alegerilor locale din acest an este una specială, în contextul pandemiei. Cu puțin noroc, pe la începutul toamnei vom putea merge la urne pentru a ne vota primarul următorilor 4 ani.
Însă pentru că, în condiții normale, alegerile ar fi trebuit să fie deja încheiate, iar situația una stabilă, primarul General al Capitalei, Gabriela Firea vine la raport, aducându-le la cunoștință cetățenilor din București situația consolidărilor clădirilor de patrimoniu. De ce? Pentru că acest subiect doare de prea mulți ani. Conștientă de acest lucru, Firea a decis să explice care este situația acestora acum, după cei 4 ani de mandat ai săi.
După cum bine știm, clădirile de patrimoniu ale Capitalei au avut mereu de suferit din pricina indolenței autorităților ce au administrat Bucureștiul în trecut. Părți de istorie căzute în uitare și lăsate să se degradeze, spre marea tristețe a iubitorilor de arhitectură veche și multă nepăsare.
Clipul de prezentare referitor la consolidarea clădirilor de patrimoniu, al Gabrielei Firea
„Am consolidat cladiri in 2 ani cat cei dinainte in 20 de ani. Consolidat si reparat, nu doar zugravit superficial.. iata cifrele.
#BucurestiTrainic
#Patrimoniu #PentruOameni
https://youtu.be/IN0RZUe0IGo”, spune edilul Capitalei, Gabriela Firea, atât în videoclipul atașat, cât și pe pagina acesteia de Facebook.
Mai pe larg, vorbim despre dorința Primarului General de a nu lăsa clădirile istorice să pice în paragină și nici în uitare, declarând că bucureștenii au nevoie de un oraș modern, însă în egală măsură de o identitate istorică, o apartenență la trecut.
Potrivit edilului, în numai 2 ani s-au consolidat aproximativ 20 cladiri istorice (10 finalizate, 10 aproape finalizate), cam câte clădiri au consolidat și primarii de dinaintea acesteia, însă în 28 ani, nu în 2, ca în cazul de față.
Mai mult decât atât, aproximativ 200 de alte clădiri sunt incluse în programul de reducere a riscului seismic, prin refacerea fațadelor monumentelor istoric, plus alte lucrări de reabilitare.
Citește și: Firea: Reparațiile capitale la fațada clădirii din B-dul Regina Elisabeta nr. 16, finalizate în timp record