Fabrica de paine Koksal

Grav pericol pentru sănătatea publică! Mai multe fabrici de panificație din Ilfov, printre care Koksal, una dintre cele mai mari unități de producție din județ, au fost găsite în condiții deplorabile în urma unor controale desfășurate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a condus personal acțiunea de verificare, în urma căreia s-au aplicat sancțiuni drastice și s-a dispus închiderea fabricilor pentru o perioadă de până la 6 luni.


Fabricile de pâine din Ilfov, focare de murdărie și neglijență crasă

Controlul efectuat de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov a scos la iveală o situație alarmantă: fabricile care aprovizionează județele Ilfov și Giurgiu cu zeci de mii de produse de panificație zilnic pun în pericol sănătatea consumatorilor. Unitățile erau într-o stare avansată de degradare, iar procesul de producție nu respecta minimele norme de igienă.

Lista deficiențelor descoperite este șocantă:

  • Tăvi de coacere neigienizate, pline de grăsime arsă și resturi alimentare;
  • Rasteluri murdare, utilaje ruginite și echipamente de producție deteriorate;
  • Materii prime fără etichete de identificare și produse finite fără termen de valabilitate;
  • Coșuri de gunoi fără capace, zone de depozitare murdare și ventilatoare pline de praf;
  • Pâine și produse de patiserie depozitate în tăvi murdare, cu urme de mucegai;
  • Frigidere neigienizate, cu temperaturi neconforme pentru păstrarea alimentelor;
  • Prezența insectelor în zonele de producție și depozitare;
  • Gramaje incorecte la produse, ceea ce a dus la înșelarea consumatorilor.

Koksal, un gigant al panificației, prins cu grave nereguli

Una dintre cele mai mari fabrici de panificație din Ilfov, Koksal, care produce zilnic 80.000 de pâini și 20.000 de specialități de panificație, a fost prinsă cu multiple abateri grave.

Operatorul economic activează de peste 25 de ani în localitatea Jilava, fără să fi făcut nicio îmbunătățire tehnologică semnificativă în procesul de fabricație. Produsele sale ajung pe rafturile magazinelor din Ilfov și Giurgiu, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

În urma controlului, s-a dispus oprirea definitivă a 321,6 kg de alimente, în valoare de 7.300 de lei, precum și închiderea temporară a fabricii. De asemenea, unitatea a fost amendată cu 30.000 de lei pentru abaterile constatate.


Fabrici de pâine din Ilfov, adevărate focare de infecție!

Problemele nu s-au oprit la Koksal. Alte fabrici de panificație din Ilfov au fost găsite în condiții la fel de periculoase, printre care:

Le Pain Finno Star SRL – Sos. Alexandriei

  • Mașini de transport pâine pline de mucegai;
  • Tăvi dospitor neigienizate, exfoliate, cu rugină și murdărie;
  • Camera de dospire insalubră, cu rugină, mucegai și miros înțepător;
  • Produse de panificație cu diferențe de gramaj, ceea ce a generat un dezavantaj economic pentru consumatori.

Sancțiuni aplicate:

  • OTPS (oprirea temporară a activității) până la 6 luni;
  • 285 kg de produse retrase de la comercializare (valoare: 1.720 lei);
  • Amenzi în valoare de 50.000 de lei.

Salatin Bosfor Import Export SRL – Bd. Ghencea

  • Produse de panificație depozitate în spații îmbâcsite de praf și mucegai;
  • Tubulatură de ventilație murdară, rugină și exfoliere a vopselei;
  • Frigidere improprii pentru depozitarea ouălor, brânzeturilor și aluatului;
  • Prezența insectelor vii în spațiile de producție și depozitare.

Sancțiuni aplicate:

  • OTPS (oprirea temporară a activității);
  • 323 kg de produse retrase de la comercializare (valoare: 4.680 lei);
  • Amenzi în valoare de 40.000 de lei;
  • Propunere de închidere temporară a unității pentru până la 6 luni.

ANPC trage un semnal de alarmă: „Aceste fabrici pun în pericol sănătatea publică!”

Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a transmis un mesaj ferm în urma controalelor:

„Nu putem permite ca milioane de consumatori să fie puși în pericol din cauza neglijenței unor producători. Condițiile găsite în aceste fabrici sunt de neacceptat! Cine vrea să facă afaceri în România trebuie să respecte regulile, altfel va suporta consecințele.”

Acțiunea ANPC face parte dintr-un amplu program de verificare a unităților de panificație din întreaga țară, având ca scop eliminarea produselor neconforme și asigurarea unor standarde ridicate de igienă și siguranță alimentară.


Încălcări grave și sancțiuni pe măsură

Fabricile de panificație din Ilfov au fost transformate în adevărate bombe biologice, iar ANPC a fost nevoit să intervină drastic pentru a proteja consumatorii. În urma controalelor, zeci de tone de alimente au fost retrase de pe piață, iar mai multe unități au fost închise temporar.

ANPC va continua acțiunile de control, pentru ca produsele care ajung pe mesele românilor să fie sigure și conforme cu normele de igienă.