Cyberbullying

A fost promulgată legea prin care violenţa cibernetică este inclusă în categoria violenţei domestice. Era nevoie. Era cazul. Și momentul. Am văzut destui ”stresați” care aleg să ”streseze” la rândul lor pe alții prin spațiile media. Motivul: eternul coronavirus, izolarea și lipsa de activitate. Un fel de cyberbullying pe motiv de coronavirus.

Despre ce e vorba mai exact? Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Potrivit actului normativ, ”în sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

Violenţa cibernetică presupune ”hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.

Hai să vedem despre ce este vorba și ce activități pe care mulți le consideră ”normale” pot fi pedepsite:

– Trimiterea de e-mailuri, mesaje text (SMS-uri) sau mesaje instant cu caracter jignitor sau amenințător;

– Postarea pe internet a unor comentarii jignitoare despre interlocutor;

– Transmiterea pe internet sau pe telefonul mobil a unor fotografii sau înregistrări video intime.

Și asta nu este tot. Ce am menționat mai sus se reduce la un soi de urmărire. Pe lângă urmărirea cibernetică, hărțuirea în mediul on-line este, și ea, la ea acasă. Și nu vorbim doar de România.

Hărțuirea cibernetică poate să îmbrace numeroase forme: de la e-mailuri, mesaje text (sau on-line) nedorite, cu caracter sexual explicit la avansuri, jigniri și totul poate culmina cu amenințările. Dacă adăugăm și discursurile de incitare la ură și limbajul care denigrează, avem imaginea completă.

Și, nu ne oprim nici aici: mulți insultă identitatea (genul) sau alte trăsături (cum ar fi orientarea sexuală sau un handicap). Dacă au fost opriți de cineva până acum? Nu. Victimele nu merg mână în mână cu legea, nu au mers și puține vor apela la lege.

Mă tem doar că cyberbullying-ul nu va fi calmat cu o amendă. Că așa e românul. Greșește și plătește, doar pentru a greși și a plăti după.

Citește și: Pe George Bonea îl mănâncă în „Colo”. Încă un derapaj în lumea „influensărilor”

#News