USR-iristul Claudiu Năsui spune ceea ce gândește, de altfel, toată lumea. În recentul scandal cauzat de către cei doi deputați PSD, Adrian Solomon și Irinel Stativă, aceștia s-au lansat în comentarii jignitoare care ne dovedesc cam care este părerea baronilor locali despre poziția lor în societate. Vrând să evidențieze un comportament de secol 19, Claudiu Năsui atrage atenția asupra derapajelor lingvistice ale celor doi, semnalând că o situație de acest fel este aberantă.
„Nu vă cunoașteți locul în ierarhie!” spune domnul Solomon.
Domnul Solomon este președintele de comisiei pentru muncă din camera deputaților. Este cunoscut pentru că se auto-proclamă marxist și este la originea majorității legislației socialiste ale muncii care pleacă din parlament.
Când mai vorbește de la tribuna parlamentului, domnul Solomon ne povestește despre cum luptă el cu „capitalul” care exploatează „munca”. Da, ați citit bine, genul acesta de gândire de secol 19 încă există în parlamentul României, din păcate nu doar la domnul Solomon.
Nu e de mirare că domnul în cauză provine din același județ ca senatoarea Gabriela Crețu (https://youtu.be/tD4XWAlDp7M): județul Vaslui. Cel mai sărac județ din România, și care, în mod deloc întâmplător este fruntaș la bani primiți prin PNDL. Acolo baronul local PSD domnește cu o mână de fier. Iar banii de la centru nu au folosit decât la consolidarea puterii locale.
Despre ce ierarhie ne vorbește? Ca să înțelegem la ce s-a referit, trebuie să gândim statul ca pe o mare organizație ierarhică. O piramidă care îi are în top pe politicieni (președinte, guvern, parlament, etc). După care vin funcționarii și alți angajați ai statului. Și abia după aceea, în ultimul rând, contribuabilii.
Această piramidă apare pentru că acestea sunt relațiile de putere. Politicienii au putere asupra angajaților statului. La rândul lor angajații statului au o mare putere asupra contribuabililor.
De aceea românii au inventat un nou cuvânt pentru interacțiunea cu statul. Când au nevoie de ceva de la o instituție de stat, sau când vine vreun control, trebuie să te „sărumânești”. Chiar dacă angajatul statului se poartă urât, tu trebuie să ignori și să fii politicos. Altfel nu o să te ajute și nu vei obține nimic, dimpotrivă.
Această ierarhie există pentru că relațiile de putere există.
Nu v-ați întrebat de ce greul pandemiei a fost dus exclusiv de mediul privat și deloc la stat? De ce nu a existat șomaj tehnic la stat deloc? De ce cheltuielile statului tot cresc cu zeci de miliarde de lei în fiecare an, dar nouă ni se spune că „nu sunt bani” pentru o reducere a taxelor pe muncă? De ce domnul Tăriceanu nu așteaptă la rând?
Din cauza acestei ierarhii.”, scrie Claudiu Năsui, pe Facebook.
Citește și: Consilier PSD cu inimă mare, felicită eleva de 10 de la… examenul „maturității”