Să vorbim azi despre Delta Siretului și despre cum să dai naștere turismului într-un loc unde nu exista turism. Totul este realizabil printr-o afacere care ne ajută ca stat, ajută natura și, până la urmă, te ajută pe tine.
Așa s-a născut ZagaZaga. Este vorba de un complex de lux, care a luat ființă într-o zonă mlăştinoasă din Delta Siretului. Și, da, e vorba de o zonă în care turismul era, până acum, inexistent.
„Suntem iubitori de apă şi de tot ce ţine de Delta Dunării. Am vrut astfel să o aducem cât mai aproape de casă, aşa că am construit de la zero tot ce se vede astăzi în Delta Siretului. Înainte nu existau canalele pe care turiştii se plimbă astăzi cu bărcile. Înteaga zonă era acoperită de mlaştină”, povesteşte Camelia Dobrişan, acţionar în companie.
ZagaZaga a fost încă de la început şi continuă să fie o provocare pentru noi toţi. Din păcate nu am reuşit să deschidem atât de repede pe cât ne-am dorit şi acest lucru s-a simţit în venituri. ZagaZaga este un business integrat. Tot ce producem în cadrul fermei se vinde direct consumatorului la cherhana şi la restaurantul piscinei”, detaliază ea.
Complexul este situat în Delta Siretului, pe limita dintre judeţele Vrancea şi Galaţi, în satul Doaga. Este ”un loc pe care putem să îl numim acasă. Ne-am născut şi am crescut în această zonă”, spune Dobrişan. Primii turişti au venit anul trecut, însă lucrările au început încă din 2014, cu o investiţie iniţială de 5 milioane de euro fără TVA.
”Am apelat la fondurile europene, prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), cu sprijinul CEC Bank. Fondurile au fost doar pentru partea de piscicultură. Am realizat ferma de sturioni, dragarea lacurilor şi am construit canalele”, explică ea.
Te poți plimba cu barca, poți pescui, poți merge pe bicicletă sau, pur și simplu, poți alege liniștea și relaxarea. Dacă ești o fire mai sportivă, poți alege oricând parcul de aventură. Câte persoane poate primi complexul? În jur de două sute.
Prețul variază între 53 şi 89 de euro / noapte pentru bungalouri şi între 40-53 de euro / noapte pentru iurte, modificându-se în funcţie de sezon dar şi de organizarea diferitelor festivaluri la locaţie, de pildă „cel mai mare festival de blues din România, Focşani Blues Festival”, organizat în 2019 în cadrul complexului.
Anul trecut s-au cazat la ZagaZaga câteva mii de turişti, ”dar au fost foarte mulţi cei care ne-au trecut pragul pentru o zi, doar pentru activităţile din complex, aşa că putem spune, fără a fi lipsiţi de modestie şi fără exagerare, că vizitatorii au fost de ordinul zecilor de mii.
Cei mai mulţi clienţi care au optat şi pentru cazare sunt din Bucureşti şi din vestul ţării, în timp ce pentru toate celelalte activităţi din cadrul complexului vizitatorii sunt din judeţele limitrofe: Bacău, Vaslui, Brăila şi Buzău”, a mai menționat Camelia Dobrişan.
În momentul de față, ZagaZaga nu primește încă turiști din cauza virusului, dar vorbim doar de o amânare: Am amânat deschiderea acestui sezon cu trei luni, ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult, fiind un business sezonier, cu funcţionalitate între lunile martie şi noiembrie. Angajaţii au fost în şomaj tehnic. Am fost nevoiţi să facem investiţii majore pentru a putea respecta normele de igienă şi siguranţă impuse, dar ştim că sănătatea şi siguranţa clienţilor noştri sunt cele mai importante.”
Citește și: Dumitru Luca: despre falimentul din turism și teama de a ieși din casă