Consiliul Național al Elevilor și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care Ministerul Educației și Cercetării tratează nevoia elevilor de a avea acces la educație online și consideră că măsurile anunțate sunt superficiale. Într-un comunicat de presă acesta atrage atenția că 250.000 de tablete nu rezolvă problemele din educație și că nevoia de sprijin în accesarea școlii online este mult mai mare.
Cele 250 de mii de tablete nu sunt suficiente, numărul elevilor care au nevoie de echipamente pentru accesarea școlii online fiind de 3,6 ori mai mare Problemele elevilor dezavantajați sunt expuse formal în discursul ministrului Educației Monica Anisie, în lipsa unor acțiuni concrete pentru a sprijini participarea acestora la procesul instructiv-educativ, spun elevii.
Efectele directe ale acestei superficialități sunt reprezentate de creșterea ratei abandonului școlar și de adâncirea inechităților din sistemul educațional, aspecte reliefate și în urma afișării rezultatelor la Evaluarea Națională și Bacalaureat, rezultate care nuanțează discrepanțele între unitățile de învățământ preuniversitar din mediul rural și cele din mediul urban, se mai arată în comunicatul de presă al Consiliului Național al Elevilor.
Aceștia solicită Ministerului Educației să urgenteze aprobarea normelor pentru legea prin care se asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv, laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning.
„În calitate de reprezentanți ai elevilor la nivel național, Consiliul Național al Elevilor a realizat un model tipizat de cerere pe care elevii îl pot completa și transmite către Ministerul Educației și Cercetării, la adresa cabinet@edu.gov.ro. Ministerul Educației și Cercetării are obligația de a asigura implementarea Legii 109/2020, prin care orice elev din România poate solicita, printr-o cerere, asigurarea de către statul român a dispozitivului prin care să acceseze școala online. Noi am făcut această cerere și am transmis-o elevilor pe care îi reprezentăm”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Citește și: Sistemul de învățământ hibrid (50% școală fizică, 50% școală online) prinde contur