Prinsă în Italia, la sfârșitul săptămânii trecute și plasată în arest la domiciliu, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și-a justificat în fața magistraților din peninsulă refuzul de a se întoarce în România. Bica a invocat faptul că în țara noastră există un singur penitenciar pentru femei, iar jumătate dintre deținute au ajuns după gratii la capătul anchetelor pe care foștii săi subalterni de la DIICOT le-au instrumentat.
Bica a mai declarat jurnaliștilor din Italia că se consideră nevinovată, că a fost condamnată pe nedrept în România și că le-a cerut judecătorilor din peninsulă să nu fie extrădată chiar dacă decizia definitivă pe numele ei va fi confirmată și în calea de atac extraordinară pe care a înaintat-o în lipsă la Înalta Curte de Casație și Justiție din România.
Potrivit jurnaliștilor italieni, Alina Bica s-ar fi stabilit în peninsulă acum un an și ar fi locuit în mai multe regiuni lucrând ca și consultant legal pentru mai multe companii din zona Brescia. Ea ar fi fost prinsă la sfârșitul săptămânii trecute după ce polițiștii au găsit adresa unde locuia într-o regiune a Italiei.
În România, Alina Bica a fost condamnata, în 2013, de către Curtea Supremă la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului. De la începutul anului 2018 aceasta a fugit din țară, inițial în Costa Rica, împreună cu buna sa prietena Elena Udrea, și ea condamnată definitiv la acea dată.
În februarie, anul trecut, fosta șefă a DIICOT susținea că a depus o plângere penală împotriva fostei șefe a DNA Laura Coduța Kovesi şi împotriva unui alt procuror, pentru represiune nedreaptă și cercetare abuzivă. Bica a susținut că a fost arestată nelegal 80 de zile într-un dosar în care ulterior a fost achitată. Tot anul trecut Bica cerea despăgubiri de două milioane de euro și instituirea de măsuri asiguratorii pe bunurile mobile, imobile și financiare ale laurei Codruța Kovesi.
Citește și: După ce a fugit de condamnarea de 4 ani, Alina Bica a fost prinsă în Italia