Augustin Zegrean a făcut marți seară câteva declarații la televiziunea Digi24, pe tema pensiilor speciale. Acesta s-a declarat, așa cum era, de altfel, de așteptat, împotriva acestora, susținând că votul de ieri, din Camera Deputaților, a fost unul politic, nicidecum unul orientat spre popor. Astfel, Zegrean a insinuat că Guvernul se joacă de-a pensiile speciale.
„Sunt mai multe probleme de constituţionalitate în legea pe care au adoptat-o astăzi (marţi – n.r.). Indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, acelea au fost adoptate prin statutul parlamentarilor. Legea privind privind statutul parlamentarilor se adoptă de cele două Camere în şedinţă comună. Astăzi nu a fost şedinţă comună, deci nu se puteau atinge de acea lege, de exemplu. Dar chiar nimeni nu citeşte Constituţia? Este text în Constituţie care spune ce este de competenţa şedinţelor comune, printre care statutul deputaţilor şi senatorilor. Restul, pentru pensiile judecătorilor, nu doar CCR a spus că nu pot fi afectate. A spus recent şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică, marţi la Digi 24.
Citește și: Șarada eliminării pensiilor speciale?
Cine să înțeleagă mai bine durerile unui magistrat decât alt magistrat? Așadar, Zegrean a deplâns soarta judecătorilor, cât și pe cea a grefierilor.
„Îl atragi pe om să se facă judecător, îi dai lege să-l scoţi la pensie la 90 de ani vechime şi după aceea îi tai pensia. Păi ce predictibilitate este asta? Curtea Europeană a Drepturilor Omului tot timpul vorbeşte de faptul că legile trebuie să fie predictibile. S-a încercat ceva similar în Ungaria şi CEDO a spus că nu poţi să afectezi statutul judecătorului pe care el l-a avut în vedere când s-a făcut judecător. Şi-a făcut o proiecţie de viaţă şi are dreptul să i se respecte. Dar noi nu respectăm nici ce zice CEDO, nici ce zice Comisia de la Veneţia, nici ce zice Curtea Europeană de Justiţie, dar ne declarăm stat de drept. (…) Toţi au votat politic”, a completat Zegrean.
De asemenea, acesta a menționat cum că decizia de ieri nu ar fi una constituțională.
„Eu m-am săturat că tot dau unii cu piatra în apă şi alţii s-o caute. Vreau să le amintesc numai atât domnilor politicieni, există un text în Constituţie care vorbeşte despre separaţia puterilor în stat, să-l aibă în vedere din când în când”
Citește și: PDSR a inventat, PNL va abroga. Despre pensiile speciale
#News #Fara penali