Să vorbim despre natură, despre culoarea verde și despre schimbări. Proiectul UNaLab contribuie la dezvoltarea unor comunități urbane mai inteligente, mai aproape de natură, mai rezistente și mai durabile, prin implementarea de soluții bazate pe natură (BNS). Totul este pentru noi, pentru siguranța și viitorul nostru.
Proiectul are în vedere trei orașe: Eindhoven, Tampere și Genova și se axează pe schimbare. E o schimbare verde, o schimbare inteligentă și o schimbare care pune natura pe primul loc. E o provocare să trăiești în 2020 și provocările urbane sunt mereu legate de climă sau de apă. Și asta, indiferent de an. Ce se întâmplă cu cele trei orașe? Acestea au decis să colaboreze zi de zi și să împărtășească experiențele cu alte șapte orașe: Stavanger, Praga, Castellón, Cannes, Bașakșeir, Hong Kong și Buenos Aires.
Rezultatele proiectului vor permite dezvoltarea unui cadru european de referință BNS privind beneficiile, rentabilitatea, viabilitatea economică și replicabilitatea soluțiilor bazate pe natură. Toate acestea vor ghida orașele din Europa și nu numai în dezvoltarea și punerea în aplicare a propriilor lor co-creative bazate pe natură soluții.
”Eindhoven are în centru multe suprafețe pavate și clădiri. Stresul termic este o problemă mare, iar anul trecut Eindhoven, cu 41 de grade, a stabilit recordul celui mai călduros oraș din Olanda. Iar în zile precum cea de astăzi, când plouă, străzile noastre se inundă. Și aceasta este o problemă foarte mare pentru noi”, a declarat Rik Thijs, consilier pentru climă, energie, spațiul public și zonele verzi ale municipalității.
Managerul proiectului Smart Cities, Luuk Postmes, subliniază validitatea așa-numitelor soluții bazate pe natură: „Am constatat că soluțiile bazate pe natură funcționează bine, deoarece îmbunătățesc capacitatea de viață a orașului. iar noi obținem mai multe avantaje din acesta.
Orașul este de obicei o zonă foarte asfaltată și, datorită soluțiilor bazate pe natură, devine mai ecologic. Iar verdele este mai ieftin decât zona pavată, din punctul de vedere al întreținerii”.
Citește și: Virgil-Daniel Popescu: ”Susţin turismul românesc!”