Invitat de curând la Realitatea Plus, premierul României, Ludovic Orban a declarat că dacă CCR va respinge alegerea primarilor în două tururi, există un aș suplimentar în mânecă, și anume apelarea la OUG.
„Românii trebuie să ştie: este constituţional ce facem noi şi anume că ne-am angajat răspunderea ca să rezolvăm o problemă ca să venim în întâmpinarea unei voinţe clare a oamenilor. Dacă CCR ar putea să decidă că ar fi neconstituțională angajarea răspunderii pe această lege, îmi pare rău, dar găsim alte soluții. Dăm OUG. Dacă angajarea răspăunderii e neconstituțională, atunci apelăm la OUG, că văd că până acum OUG au scăpat controlului constituțional”, a declarat Orban.
Citește și: Guvernul își ia răspunderea pentru alegerile în două tururi
„Eu refuz să cred că într-o situație pe care am descris-o, și anume aceea că este clar că Parlamentul în trei ani de zile a refuzat să dezbată și să adopte un proiect de lege, eu refuz să cred că poate fi considerată neconstituțională o încercare a guvernului de a adopta această modificare prin angajarea răspunderii”, a adăugat premierul.
Motivul pentru care OUG este soluția ideală pentru ca această dispoziție să meargă mai departe, constă în faptul că o angajare a răspunderii poate fi supusă controlului parlamentar, pe când OUG, nu.
„Aveam două variante, să emit ordonanță de urgență sau să îmi angajez răspunderea. Există o diferență mare între OUG și angajare. Ordonanța de urgență o emite Guvernul, fără să întrebe pe nimeni, fără să consulte Parlamentul. Am anunțat că am ales varianta angajării răspunderii care este mult mai democratică, pentru că parlamentarii pot să depună amendamente. Am acceptat patru amendamente. În procedura de angajare a răspunderii se poate declanșa controlul constituțional, iar spre deosebire de OUG opoziția care nu e de acord poate opri intrarea în vigoare a proiectului prin moțiune de cenzură. Este o procedură mult mai democratică”, a mai spus Ludovic Orban.
#News #Alegeri locale