Gli a rămas acasă, casa ei fiind Hagia Sofia, recent transformată din muzeu în moschee. Decizia poate părea amuzantă, dar a fost o decizie luată de autoritățile turce.
Ibrahim Kalin este purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan și a făcut o declarație interesantă pentru admiratorii pisicii. Și pentru cei care vor dori să o cunoască și să devină noi admiratori.
”Această pisică a devenit celebră şi mai sunt şi altele care nu au devenit încă faimoase. Această pisică va rămâne acolo şi toate pisicile sunt binevenite la moscheile noastre”, a susţinut el.
Turcii iubesc pisicile, Islamul în sine iubește pisicile, le respectă și le apără. Și la bază stă o legendă care a devenit, în timp, tradiție. Legenda, aproape biblică de altfel, spune că un șarpe s-ar fi târât pe mâneca hainei profetului Mahomed, dar o pisică l-ar fi apărat pe profet de mușcătură. Respectând felina, Mahomed ar fi răsplătit-o cu 9 vieți.
Și este și cazul pisicii Gli. Numele este Gli și se traduce prin ”Uniunea iubirii” și de aici vine și povestea pisicii: Arheologul Defne Bali, care a lucrat ani de zile pentru Hagia Sophia, a avut grijă de Gli de când aceasta s-a născut, în 2004. Bilgen Deveci, unul dintre restauratori, a ales numele ”Gri” (în engleză: Gray) Cu toate acestea, din cauza înțelepciunii, blândeții și a ochilor ei, numele a devenit Gli.
”Am început să o observ pe Gli ori de câte ori mă duceam (la Sfânta Sofia) pentru că lui Gli îi place să pozeze pentru a fi admirată, ca şi când ar fi fotomodel”, a declarat ea. „Primesc mesaje de la oameni care îi transmit lui Gli că vor veni la Istanbul să o vadă. Este un sentiment foarte frumos”, a susţinut Umut Bahceci.
Citește și: Catedrala Sfânta Sofia devine moschee, dar uşile rămân deschise
Foto: Instagram