Centrul Cultural al Sectorului 1 amintește bucureștenilor că orașul are multe de oferit, că nu poate fi uitat și că merită să nu fie uitat. Și ar fi simplu dacă ar exista implicare. Și dacă nu dăm uitării ceea ce orașul a fost cândva.
Se spune că timpul e relativ, că puțini înțeleg timpul. Dar timpul se vede prin fiecare clădire afectată. Prin fiecare monument ignorat. Și prin fiecare ruină care a fost cândva o bijuterie arhitecturală.
Tot timpul decide ce va deveni Bucureștiul. Prin noi, prin generația noastră care trebuie să corecteze prezentul pentru generațiile viitoare.
”Un Patrimoniu pentru Generații!
Fiecare clădire emblematică ridicată în Bucureștiul ultimelor secole are povestea sa. O poveste care, odată cunoscută, dezvăluie valoarea reală a patrimoniului bucureștean.
În Bucureștiul de astăzi, cu un habitat „stresat” cu lucrări arhitecturale încropite grăbit și, deseori, lipsite de discernământ, cultură arhitecturală este liantul semnificativ al gesturilor edificate responsabil.
Patrimoniul cultural bucureștean este o resursă comună şi un bun al tuturor, dorindu-se a fi păstrat pentru generaţiile viitoare, iar protejarea să este o responsabilitate comună a noastră.
Este istorie, este memorie, este o parte din cei ce au fost, o parte din noi și trebuie să fie o parte din cei ce vor veni.
Clădiri, colțuri ascunse de cartier, povești și amintiri, imagini ale locului în care se trăiește de sute de ani. Este istoria pe care am aflat-o de la cei dinaintea noastră și trebuie să rămână istoria ce o vom povești copiilor noștri. Depinde doar de noi.
Împreună putem descoperi orașul, împreună îl putem proteja pentru noi. Pentru noi toți.
Este casă ta, este orașul nostru, ”Un patrimoniu pentru generații”.
Primăria Sector 1 Bucureşti își dorește astfel să tragă un semnal de alarmă și să se implică în protejarea și reabilitatea unor clădiri de patrimoniu de o inestimabilă valoare, clădiri aflate în patrimonial cultural al Sectorului 1.
Campanie dezvoltată de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1”, se arată pe pagina de Facebook al Centrului Cultural al Sectorului 1.
Mesajul este pentru bucureșteni, dar l-am privit ca pe un mesaj de interes general. Până la urmă, istorie și patrimoniu există și în București, Timișoara sau Galați. Și există inclusiv în orașele mici, în orașele nevizitate, în orașele date uitării.
Citește și: Firea anunță: „Șoseaua Fabrica de Glucoză s-a deschis total circulației!”