Cu toate că ar trebui să ne intereseze ce se întâmplă cu Marea Britanie după Brexit, pe noi, românii, cel mai mult ne interesează ce se va întâmpla cu noi, pentru că da, acest Brexit ne interesează mai mult decât s-ar putea crede, având în vedere că România se află în Uniunea Europeană, iar începând de mâine, Marea Britanie își va începe viața de proaspăt divorțată.
„Sperăm să fie suficient timp pentru aceste negocieri, pentru că mulți oameni, inclusiv din instituțiile europene, spun că nu e suficient timp pentru a reglementa toate detaliile concrete ale acestei relații. Unul dintre elementele principale asupra căruia noi ne aplecăm și care reprezintă o preocupare pentru noi este situația românilor care ajung în Regatul Unit după ce se termină perioada de tranziție. Acest regim al șederii lor în Regatul Unit nu este prevăzut de acordul de retragere”, a spus Bogdan Aurescu.
Citește și: Gata cu titlurile regale pentru Prințul Harry și Meghan
Astfel, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, menționează că românii care vor ajunge în Marea Britanie până la data de 31 decembrie 2020 vor fi eligibili pentru a cere statut permanent sau rezident. Cu toate astea, cererea se poate depune până în data de 30 iunie 2021.
„Pentru cei care ajung după 31 decembrie 2020, acordul de retragere nu acoperă acest regim, prin urmare este important ca negocierile dinntre Uniunea Europeană și Regatul Unit să ajungă la o soluție cu un regim nediscriminatoriu pentru cetățenii europeni”, a completat ministrul de Externe.
Citește și: Geniul român din Anglia nu este căutat în România. De ce?
Iată precizările ministrului privind relațiile post-brexit dintre România și Marea Britanie:
„Marea Britanie rămâne un partener strategic foarte relevant pentru România, avem în domeniul securității foarte bună. Regatul Unit participă ca aliat NATO la măsurile de reasigurare pe Flancul estic, inclusiv prin operațiuni de patrulă aeriană pe teritoriul României. Dorim ca această relație să fie în continuare din ce în ce mai substanțială. Lucrăm la o nouă versiune a documentului fondator al parteneriatului strategic pentru a adapta relația noastră de acum la o relație post-Brexit. Vrem să punem accent pe această dimensiune de securitate în continuare, pe diimensiunea economică a relației bilaterale și pe alte dimensiuni care reprezintă interes comun pentru ambele state”