Potrivit ultimelor reglementări, masca va deveni obligatorie în spațiile deschise aglomerate din județele Galați, Argeș, Vâlcea și Dâmbovița, considerate focare de infecție în acest moment. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 1 august 2020.
Hotărârea de Guvern adoptată în cursul serii de miercuri, prevede următoarele:
- „Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.
- Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
- Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”, menționează Hotnews.ro.
Cine nu va fi obligat să poarte masca?
Excepție de la regulă vor putea face cei ce respectă regula distanțării sociale în piețe și alte spații aglomerate. Cu toate astea, potrivit medicului Alexandru Rafila, purtarea măștii ar trebui să fie un reflex.
„Dacă putem ține distanța de un metru jumătate nu trebuie să folosim masca în exterior. Când mergi la piață, de exemplu, intervalul orar când este aglomerat poate fi evitat, așa că poți merge când nu e aglomerat. Nu există această utilizare a măștii decât atunci când nu poți respecta distanța de siguranță. Asta este filosofia”, a explicat Alexandru Rafila, joi, la aDigi 24.
Citește și: Banciu vrea măsuri mai dure, reguli mai clare