Într-un editorial recent, fostul premier, proaspăt reîntors pe „băncile” PSD Mihai Tudose îl atacă pe actualul ministrul de Finanțe Florin Cîțu. Potrivit lui Tudose, rapiditatea cu care ministrul de Finanțe se angajează în împrumuturi ar putea fi comparată cu ușurință cu dependența de shopping.
„Cu siguranță Florin Cîțu a auzit de Stiglitz. Dar nu-l bagă în seamă. Problema e a laureatului Nobel, că n-a auzit de Cîțu. Dacă auzea, trebuia să țină cont de talentul lui de a duce o țară direct în zid, cu toată viteza.
Joseph Stiglitz și Hamid Rashid, coordonatorul departamentului ONU pentru monitorizarea economică globală, au analizat recent riscurile unei crize globale a datoriilor, pornind de la observația că peste o sută de țări cu venituri mici și medii trebuie să plătească în acest an datorii de 130 de miliarde de dolari. Din această sumă, jumătate se va duce la creditori privați. S-a ajuns aici în urma triplării datoriei publice, din cauza relaxării cantitative la care s-a recurs după criza financiară din 2008. „Acum a venit ziua socotelilor”, avertizează cei doi economiști.
De aici, dl Cîțu ar pierde firul. Pentru că, împreună cu colegii lui de guvern, e prizonierul unei logici strict electorale. O logică de un pragmatism tare cinic în vremuri de pericol medical generalizat și acut. Dar și de risc economic și social major, după cum atenționează Stiglitz și Rashid: „O criză globală a datoriilor va arunca milioane de oameni în șomaj și va alimenta instabilitatea și violența în întreaga lume”. Soluțiile propuse sunt scutirea de la plata datoriilor pe timpul pandemiei și, în perspectivă, o restructurare profundă a acestor datorii excesive, printr-un program de răscumpărare a lor.”, scrie Mihai Tudose.
Mihai Tudose, despre Florin Cîțu: „Singura mea rezervă e legată de propunerea ca FMI să gestioneze acest proces”
În același editorial, Mihai Tudose vorbește despre sprijinul FMI despre care ministrul de Finanțe Cîțu ar susține că România nu ar avea nevoie, lucru care, tot potrivit spuselor lui Tudose, ar deveni îngrijorător.
„Chiar dacă și-a cosmetizat agenda, FMI rămâne o sperietoare mondială prin condițiile pe care le impune. Dar asta e o altă discuție, deși m-a pus pe gânduri asigurarea d-lui Cîțu că nu vom avea nevoie de sprijinul FMI în acest an și că ne descurcăm să luăm bani de pe piețele financiare. Dar la anul? Sau după alegeri potopul?
Cu o ritmicitate specifică dependenților de shopping, dl Cîțu ne anunță triumfător că a mai împrumutat niște bani. Unde se duc sumele astronomice pe care le contabilizează falimentara guvernare PNL? La refinanțarea datoriei publice și la acoperirea deficitului bugetului de stat.”, scrie Mihai Tudose, într-un editorial semnat pentru Digi24.
Citește și: Florin Cîțu: „Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere”