În cadrul ședinței de Guvern de vineri, cu privire la rectificare, bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei, iar acest lucru va permite acordarea despăgubirilor pentru secetă.
„Ne permite să facem plăţile în avans pentru subvenţiile din campania 2020. Vreau să fac o precizare: am făcut demersurile la Comisie ca anul acesta subvenţiile să fie acordate mai repede cu o lună. Aşteptăm aprobarea Comisiei. Suntem pregătiţi.
De asemenea, ne permitem să compensăm cât mai echitabil şi obiectiv toate pierderile înregistrate şi de cei din sectorul zootehnic, crescătorii de bovine, ovine, caprine, porcine, de păsări şi de cei din apicultură, pierderi suferite datorită evoluţiei pandemiei de Covid-19”, a precizat ministrul Agriculturii Adrian Oros, la finalul şedinţei de guvern.
Mai mult, Oros speră ca la următoarea rectificare, cea din octombrie, să fie acoperite și celelalte nevoi pe care le are agricultura românească.
Seceta, inamicul producției de anul acesta
Cu o cantitate diminuată a precipitațiilor, România se confruntă și cu epuizarea apei din subteran, care pune în pericol mare parte din producție. Sunt zone din țară, unde întreaga recoltă a fost afectată.
„Avem de-a face nu doar cu seceta atmosferică, adică lipsa ploilor care nu mai pot compensa evaporarea fizică, vorbim despre seceta pedologică, rezerva de apă din sol se apropie de zero. Vorbim de o secetă freatică. Este o epuizare de apă în subteran, proces care duce la afectarea pânzei freatice, la secarea izvoarelor și nu se întâmplă doar în țara noastră, ci se întâmplă în întreaga Europă”, susțin meteorologii, citați de capital.ro.
Citește și: Bogdan Bola și Delta Dunării: lacul secat și geografia distrusă