Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a respins Ordonanța de Urgență care prevedea majorarea alocației de stat pentru copii cu 20% de la 1 septembrie.
Astfel, dacă legea de respingere a acestei ordonanțe va fi promulgată de președintele Iohannis, intră în vigoare legea inițială (cea din 14 ianuarie 2020) prin care alocațiile au fost dublate. Proiectul de respingere a trecut cu 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă”, iar 29 de deputați s-au abținut.
„Pentru că se apropie alegerile mulți politicieni se folosesc de copii pentru a obține voturi mai multe”, a spus deputatul USR, Cristian Seidler.
Grupul de deputați USR s-a abținut, PSD a votat „pentru”, iar PNL „împotrivă”.
Potrivit Ordonanței adoptate recent de Guvern, de la 1 august alocațiile au fost majorate cu 20%. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani primesc 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.
Cea mai recentă mărire a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 150 de lei. În ultimii 10 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).
Cine a votat „pentru” dublare să doneze la buget
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a precizat, la Digi 24, că alocațiile vor fi dublate eșalonat și le-a sugerat celor care au votat dublarea alocației de stat pentru copii să-și doneze o parte din venituri pentru a finanța această dublare.
„O decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că știam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheța salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să știți că nu au ajuns resursele. Poate ar putea unii dintre ei să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulți bani. Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil”, a spus ministrul, la Digi 24.
Citește și: Alocațiile copiilor, la un pas de dublare