Clujul nu poate fi tras la xerox, iar dacă taxele și impozitele rămân parte din viața cotidiană, birocrația dispare încet. Se fac pași spre viitor în Cluj. Se fac pași spre simplificare, suntem învățați și educați să economisim timp și nervi. Sunt rezolvate niște probleme care ar fi trebuit rezolvate de ani buni.
O așteptare poate dura minute, dar minutele pot părea ani. Pentru că, până la urmă, trăim în secolul vitezei și, fraza ”timpul înseamnă bani” nu ne este străină.
”Cluj-Napoca: Primăria “trimite în istorie” copiile xerox de pe diverse documente solicitate cetățenilor. Cetățeanul economisește timp și bani. Primaria a achiziționat 60 de aparate care scanează documentele cetățenilor
Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă procesul de implementare a tehnologiilor actuale în scopul de a oferi servicii publice mai rapide, mai confortabile și mai simple pentru contribuabil.
Viitorul spre care ne îndreptăm e clar din acest punct de vedere: fiecare cetățean să poată accesa direct de pe telefonul mobil sau calculator – integrat – toate serviciile și informațiile de interes public. O Primărie 100% fără hârtie.
În acest scop continuăm implementarea de soluții de digitalizare pe legislația actuală, urmărind să creștem siguranța cetățenilor și eficiența proceselor, inclusiv în cazurile în care cetățenii folosesc în continuare ghișeele.
Săptămâna aceasta, la “Registratură” – Centrul de Informații pentru Cetățeni și în sediile primăriilor de cartier s-a finalizat instalarea unui nou sistem de scannere performante, astfel încât niciun clujean să nu mai trebuiască să facă „celebra” copie după buletin în relația cu Primăria, indiferent de procedura legală pe care trebuie să o urmeze.
În total, 60 de astfel de aparate au fost instalate la Centrul de Informare pentru Centățeni (registratură) și în cele 8 primării de cartier.
Prevederile legale obligă Primăria să solicite copii după diverse documente (chiar și 5-6 copii în unele cazuri). Cererile vor putea să fie înregistrate fără copiile obișnuite cu ajutorul noii rețele de scannere profesionale, care permit integrarea cu sistemul intern de management al documentelor pe care îl folosește Primăria Cluj-Napoca.
Situațiile în care noile dotări au impact direct:
– eliminarea copiei după buletin;
– eliminarea copiei de pe certificatul de înregistrare emis de Registrul Comerțului;
– eliminarea copiei după talonul de înmatriculare pentru libera trecere;
– copiile după certificate de naștere, de deces sau de căsătorie;
– acte de proprietate, copii după extrase CF etc.
Astfel, putem elimina pentru cetățean disconfortul acestui pas legal necesar (copiile), realiza economii de timp, hârtie și alte resurse și putem continua automatizarea proceselor la nivelul întregii instituții, oferind pentru clujeni o cale mai simplă și mai comodă de a depune cererile”, a scris Emil Boc pe pagina de Facebook.
Probabil acțiunea va fi implementată în toate primăriile. În timp, xeroxul va deveni istorie în toate instituțiile.
Se renunță la teancuri de documente, se salvează timp și se salvează copaci. Clujul gândește ecologic și se gândește la viitor. Și, până la urmă, nu contează culoarea politică, atât timp cât există inițiativă și atât timp cât lăsăm istoria să fie istorie.
Simplificăm prezentul pentru viitor.
Citește și: Emil Boc: o nouă candidatură și un nou parc în Cluj