Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela a absentat, miercuri, de la audiența Comisiei „Sparanghel”. Această comisie parlamentară, întocmită pe 30 iunie, și-a propus verificarea modului în care la începutul lunii aprilie, în plină stare de urgență, de pe aeroportul din Cluj, 1.900 de persoane din țară au zburat spre Germania, la cules de sparanghel. Președintele acestei comisii, Ștefan Radu Oprea a anunțat faptul că Marcel Vela a absentat, motivat.  

„Aseară am primit un telefon de la domnul ministru Vela, în jurul orei 18.00, în care mă ruga ca astăzi să nu participe la şedinţa de astăzi a Comisiei de anchetă, motivând că are o altă deplasare în ţară şi că e imperios necesar să fie prezent acolo.

Eu îl rog, insist ca domnul Vela să vină în faţa Comisiei de anchetă, pentru că aşa este corect, să vină să răspundă întrebărilor deputaţilor şi senatorilor, cu atât mai mult cu cât trebuie să răspundă cu certitudine câtorva întrebări care până astăzi nu au primit răspuns. Cum ar fi, spre exemplu – de ce în ordonanţa militară nr. 7 a apărut articolul 10, care a dat dreptul curselor charter să fie operate pe aeroporturile din ţară?

Cred că domnia sa, în calitate de emitent al ordonanţelor militare, e cel mai îndreptăţit să ne spună acest lucru”, a afirmat Ştefan Radu Oprea marţi la finalul şedinţei Comisiei „Sparanghel”.

Comisia de anchetă "Operațiunea Sparanghelul" își continuă activitatea. Îi așteptăm pe miniștrii Vela si Bode la audieri!

Publicată de Stefan Radu Oprea pe Marţi, 25 august 2020

Pe lista viitorilor audiați, ministrul Transporturilor

Oprea a precizat că Vela nu are de ce să se teamă de această audiere, mai mult, următorul pe „listă” este ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

„Cred că nu trebuie să fie speriat, cred că nu are de ce să se teamă să vină în faţa Comisiei de anchetă şi să răspundă unor întrebări care frământă opinia publică din România. Săptămâna viitoare îl vom invita şi pe domnul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, pentru că încercăm să recuperăm timpul.

Dacă săptămâna aceasta miniştrii din Cabinetul Orban nu au putut sau au dorit să fie prezenţi în faţa comisiei de anchetă, încercăm ca programul pe care l-am făcut cu colegii noştri din Comisia de anchetă să fie respectată”, a completat Oprea.

La rând, ITM Cluj, dar și firme de transport din țară

„În această săptămână am primit răspunsuri de la companiile care au făcut zboruri charter şi de la firme din România care au transportat muncitorii sezonieri către Aeroportul de la Cluj şi că a intrat în posesia unor facturi deja plătite de către asociaţii de fermieri din Germania. Suntem în posesia unor facturi şi contracte cu firme de transport din România care au intermediat şi transportat acei muncitori sezonieri în Aeroportul de la Cluj. Vedem deja că există organizatori. Nu există o ilegalitate în această chestiune.

Important este că, din ceea ce am văzut noi până astăzi, Guvernului Orban nu i-a păsat de oameni, nu i-a interesat ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care au ajuns în Aeroportul de la Cluj. Au fost peste 1.900 de oameni care s-au înghesuit într-o perioadă în care nu aveam voie să ieşim din casă decât în baza unor declaraţii. Slavă Domnului că nu s-a îmbolnăvit nimeni.”, a explicat social-democratul.

Scopul Comisiei „Sparanghel”

Comisia parlamentară de anchetă a fost înfiinţată pe 30 iunie şi îşi propune să verifice atât legalitatea deplasării a mii de  români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile de origine, unele în carantină (Suceava), către Aeroportul Cluj Napoca, precum şi implicarea în această operaţiune a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Citește și: Orban, către Vela: „Nu trebuie să fiți doar cu ochii pe infractori, trebuie să fiți cu altceva pe ei”

#News