Potrivit noului statut al salariatului feroviar (CFR și Metrorex) promulgat, luni, de președintele Iohannis, ceferiștii care au lucrat în sistem se pot pensiona cu până la 13 ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare.
Conform actului normativ, personalul feroviar se poate pensiona, la cerere, dacă îndeplineşte condiţiile privind stagiul minim de cotizare şi vârsta standard de pensionare prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, 15 ani de cotizare, și vârsta de 65 de ani bărbați, respectiv 63 de ani la femei.
Mai mult, personalul feroviar, care a realizat stagiul complet de cotizare, potrivit legii (35 de ani), din care cel puțin 30 de ani în activitățile prevăzute la art. 35 al acestei legi, are dreptul la reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani fără aplicarea procentului de diminuare a cuantumului pensiei stabilit de lege.
La toate acestea se mai adaugă și bonificația pentru munca grea, cu „grupă”, astfel că la final se poate ieși la pensie cu până la 13 ani mai devreme.
Printre prevederile acestei legi mai aflăm că: salariu lunar compus din salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, premii, prime şi alte adaosuri al căror cuantum se stabileşte conform legii, contractului individual de muncă şi/sau contractului colectiv de muncă; salariul lunar este compus din salariul de bază şi o parte variabilă constituită din indemnizaţii, sporuri, premii, prime, bonusuri, alte adaosuri şi drepturi salariale suplimentare, stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern.
Totodată, salariatul feroviar beneficiază, în cazul concedierilor colective, de o sumă compensatorie al cărui cuantum nu poate fi mai mic decât nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă.
Citește și: Poluarea remanentă te pensionează mai devreme cu doi ani