Premiile Oscar 2020 reprezintă evenimentul cel mai așteptat al acestor zile, gala premiilor Oscar 2020 având loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.
Cele mai multe nominalizări le-a primit pelicula „Jocker”, 11. „Once Upon a Time în Hollywood”, „1917”, „The Irishman” au primit câte 10 nominalizări. Publicaţia „The Hollywood Reporter „a realizat o listă privind posibilii câştigători ai principalelor premii Oscar de anul acesta. Predicțiile au fost făcute ținând cont de o serie de factori.
Premiile Oscar 2020, atracția începutului de an
De la crearea trofeului pentru cel mai bun montaj, în 1934, toate producţiile nominalizate la cel mai bun film au fost nominalizate şi la categoriile „cel mai bun monteur” sau „cel mai bun actor/ cea mai bună actriţă”. Niciun lungmetraj străin nu a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film. Niciun lungmetraj produs de o platformă de streaming nu a primit vreodată premiul Oscar pentru cel mai bun film.
De la înființarea Sindicatului regizorilor americani (Directors Guild Association), în 1948, toate producţiile desemnate cel mai bun film au fost câştigătoare ale premiului DGA sau nominalizate pentru cel mai bun montaj. Benzile desenate nu au avut succes. Niciun lungmetraj inspirat din benzi desenate nu a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film. Dacă drama de război „1917”, de Sam Mendes, câştigă, primul fapt nu mai este valabil. Acelaşi lucru este valabil pentru „Once Upon a Time în Hollywood”, de Quentin Tarantino, cu al doilea fapt, „Părăsite”, de Bong Joon-ho, cu al treilea, „The Irishman”, de Martin Scorsese, cu al patrulea, şi „Joker”, de Todd Phillips, cu al cincilea.
CITEȘTE ȘI Nominalizarile la Oscar
Cel mai bun film
Potrivit statisticilor, spun cei de la The Hollywood Reporter, filmul favorit ar fi „1917”, având în vedere faptul că a fost premiat cu Globul de Aur şi trofeele Sindicatului producătorilor, Sindicatului regizorilor şi BAFTA. Însă nu pot fi excluse „Parasite”, premiat de Sindicatul actorilor americani pentru cea mai bună distribuţie, şi „Once Upon a Time în Hollywood”, premiat cu Globul de Aur şi trofeul Critics’ Choice.
Cel mai bun regizor
Anul acesta, Sam Mendes este considerat marele favorit, după ce a primit premiul DGA. Au trecut 17 ani de când un câştigător al premiului Sindicatului regizorilor americani nu a primit şi un Oscar pentru acelaşi film. Era anul în care Rob Marshall („Chicago”) câştiga premiul DGA, dar Roman Polanski („The Pianist”) era recompensat cu Oscar.
Cel mai bun actor și cea mai bună actriţă
Actorul Joaquin Phoenix a dominat acest sezon, cu interpretarea remarcabilă a rolului din „Joker”. El a mai fost nominalizat la Oscar de trei ori („Gladiator”, „Walk the Line” şi „The Master”). Chiar dacă niciun actor nu a câştigat vreodată Oscarul pentru un rol principal într-un film inspirat din benzi desenate, Joaquin Phoenix ar putea fi o premieră. Renée Zellweger („Judy”) este considerată marea favorită, având în vedere că cei care au primit anul acesta Globurile de Aur pentru roluri principale în comedie/ musical, Taron Egerton („Rocketman”) şi Awkwafina („The Farewell”), nu au fost nominalizaţi la Oscar. Phoenix şi Zellweger au primit Globurile de Aur pentru roluri principale în drame.
Cel mai bun rol secundar masculin și feminin
Brad Pitt este considerat marele favorit, pentru rolul din „Once Upon a Time în Hollywood”. El nu a câştigat niciodată Oscarul pentru interpretare, ci doar ca producător al filmului „12 Years a Slave” (2013). Laura Dern pare a fi marea favorită, după ce a primit premiile Globul de Aur, Critics’ Choice, al Sindicatului actorilor americani şi BAFTA, pentru rolul din „Marriage Story”.
Cel mai bun scenariu original
Deşi marele favorit părea Quentin Tarantino („Once Upon a Time în Hollywood”), Sindicatul scenariştilor americani a premiat lungmetrajul „Părăsite”. Tarantino nu a fost eligibil pentru trofeu, deoarece nu este membru al sindicatului. „Parasite”, de Bong Joon Ho, a primit ulterior şi premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu. Marele favorit pentru cel mai bun scenariu adaptat pare a fi „Jojo Rabbit”, Taika Waiti, după ce a primit premiile Sindicatului scenariştilor americani şi BAFTA.
„Toy Story 4”, favorit la cel mai bun lungmetraj animat
Cele mai multe premii le-a primit în acest sezon „Toy Story 4”, dar niciodată o franciză nu a câştigat Oscarul de două ori, iar aceasta a primit deja un astfel de premiu şi pentru partea a treia, în 2010. „Missing Link” a primit în acest sezon premiile Globul de Aur şi BAFTA. Liderul la categoria cel mai bun documentar este „American Factory”, un documentar produs de Barack şi Michelle Obama. Pe de altă parte, „Honeyland” este primul film din istoria Oscar nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun documentar, cât şi la cel pentru cel mai bun lungmetraj internaţional.
Cel mai bun film internaţional
„Parasite” a primit cele mai multe premii şi este considerat favorit inclusiv la Oscarul pentru cel mai bun film. Alte cinci filme au fost nominalizate la ambele categorii ale premiilor Oscar şi au câştigat în cele din urmă doar Oscarul pentru lungmetraj străin (aşa cum era cunoscută anterior distincţia): „Z” (1969), „Life Is Beautiful” (1998), „Crouching Tiger, Hidden Dragon” (2000), „Amour” (2012), „Roma” (2018). #News