Iașiul cu miile de pelerini ce veneau la moaștele Sf. Cuvioasei Parascheva sunt „istorie” în acest an, pandemic. Primarul Mihai Chirica a anunțat, luni, că a cerut sprijinul Ministerului de Interne să preîntâmpine organizarea de convoaie auto cu pelerini care să vină la Hramul Sf. Cuvioase Parascheva.
„În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări. Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a afirmat edilul Mihai Chirica.
Totodată, primarul a mai spus că rândul pelerinilor care se va forma pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane „va fi construit în aşa manieră încât să nu intre în contact cu nicio curte”.
„Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Peste o sută de infectări pe zi
Situația este una dificilă penru iași, astfel că evenimentul deși dorit de toată lumea, va fi restrâns câtde mult se poate.
„La Iași nu ne găsim într-un moment foarte confortabil în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus pentru că în ultimele cinci zile, în fiecare zi, am avut peste o sută de noi infectări. Acest lucru înseamnă că s-a adunat un număr mare de pacienți care trebuie evaluați. Sigur, cei asimptomatice, de regulă, vor să și ei să meargă acasă dar avem și pacienți forme medii sau ușoare care au factori de risc care trebuie să rămână în spital. Ca urmare activitatea din cursul gărzilor a fost extrem de dificilă nu din punct de vedere medical, dar din punct de vedere al presiunii care a fost creată prin absența locurilor libere. (…)
Sunt ieșeancă, de aceea sunt aici. Iubesc Iașiul și această sărbătoare. Totuși trebuie să țineți seama de măsuri care se impun în această perioadă.
Păstrarea distanței fizice pentru cei care se află la rând pentru a ajunge la raclă. De asemenea purtarea măștii permanent la raclă sau atunci când ne plimbăm pentru că în această perioadă Iașul este extrem de aglomerat. Tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun tot ceea ce înseamnă consum de apă numai din sticla proprie, care este cumpărată din locuri de asemenea controlate din punct de vedere epidemiologic. Să încercăm să nu mergem spre o socializare intensă mai ales în zonele comerciale pentru a ne putea întoarce sănătoși acasă iar rugăciunea noastră să fie urmată de cele bune.Dacă îmi aduc bine aminte chiar Sinodul Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitul Părinte Daniel au subliniat la un moment dat că cel mai important este să ne închinăm la locul respectiv, să simți momentul acesta și să ne facem o cruce”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, citată de bzi.ro.
Decizie CSJU Iași
Potrivit unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iaşi, pe perioada 6-12 octombrie, se suspendă activitatea restaurantelor şi cafenelelor din Iaşi.
Citește și: PSD a reacționat la „izolarea” Executivului