Costel Alexe avertizează că s-ar fi lucrat din interior
Ministrul Mediului, Costel Alexe, avertizează asupra grupurilor de interes ce au acționat împotriva instituției pe care o reprezentau. Acesta menționează că au existat o serie de oameni infiltrați în minister ce au favorizat tăierile masive de păduri din țara noastră și, de asemenea, furtul lemnului.
Ministrul a insinuat că vina ar aparține fostei administrații a Mediului, întrucât, în acea perioadă, se obișnuia să se închidă ochii la astfel de infracțiuni. De altfel, furtul de păduri a avut consecințe grave și dincolo de componenta sa ecologică, întrucât în ultima perioadă un număr impresionat de pădurari și paznici ai Ocolului Silvic au fost agresați.
Citește și: Paznic de vânătoare, la spital după o bătaie cruntă
Comisia Europeană ne-a sancționat și bine a făcut!
În timp ce o astfel de sancțiune pare un lucru corect și normal într-o țară ce se dorește a fi normală, nu putem să nu ne întrebăm cine o să răspundă, în realitate, pentru aceste dezastre ecologice? Țara sau cei ce au favorizat astfel de acțiuni?
„Este oficial: Comisia Europeană a declanşat, din păcate, procedura de infringement împotriva României pe tema tăierilor ilegale de pădure. Decizia nu a fost luată peste noapte, decizia a fost luată după trei ani de aşteptare din partea Comisiei Europene pe această temă. Prima scrisoare a Comisiei a venit în 2016, mai exact în noiembrie. De atunci, România era întrebată de ce nu face nimic ca pădurea să rămână pădure şi nu o comoară luată cu asalt de hoţi. Au trecut mai bine de trei ani de atunci. Trei ani în care Comisia şi-a arătat răbdarea pentru toţi cei care au condus acest sector şi această ţară. Comisia Europeană a aşteptat, practic, trei ani de zile ca tăierile ilegale din România să înceteze. Cred că Europei şi Comisiei Europene le-au păsat mai mult de pădurile României decât guvernelor anterioare. Cum nicio scrisoare a guvernelor anterioare nu a putut convinge că se vrea cu adevărat să se oprească aceste tăieri, în opinia mea şi a experţilor singura metodă pe care au aplicat-o în mod intenţionat cei care au condus Guvernul şi ministerul, anterior, a fost să amâne la nesfârşit implementarea unor soluţii care cu adevărat ar fi limitat şi stopat tăierile ilegale din România – şi mă refer la SUMAL şi la toate celelalte aplicaţii care ar fi trebuit să fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (…) Aceste lucruri trebuiau făcute de mult, iar faptul că grupuri de interese au avut în fruntea ministerului oameni care să le servească acest scop de a tăia şi de a fura din România nu a dus la implementarea acestor măsuri”, a spus Costel Alexe, citat de Agerpres.ro.
Citește și: Comisia Europeană ne apără pădurile
„Prima dată, urmărirea traseului fiecărui arbore din pădurile României. O să facem acest lucru prin Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos – SUMAL. Cel târziu până în luna iulie a acestui an îl vom operaţionaliza. SUMAL-ul va permite monitorizarea trasabilităţii transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la 5 minute, accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ieşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online. Un alt punct vizează fotografierea transporturilor de lemne pentru fiecare transport, automatizarea pagubelor referitoare la probleme şi cantităţile din camioane. Prin SUMAL scopul nostru final este de a stopa cât mai mult transporturile de lemne cu acelaşi document sau cu încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în documentele de însoţire a mărfii. Urmărirea tăierilor ilegale prin imagini satelitare este, de asemenea, o măsură la care am început să lucrăm. Suntem în stadiul în care scriem caietul de sarcini şi am avut nenumărate întâlniri cu cei din Romsilva şi cu cei care ar putea să ne furnizeze aceste sisteme”, a punctat ministrul, citat de Agerpres.ro.
Citește și: 1 hectar din Pădurea Băneasa, pierdut, din pix, de statul român
112, disponibil și pentru tăierile ilegale de păduri
Costel Alexe a ținut să mai menționeze faptul că serviciul 112 este disponibil chiar și în cazul reclamațiilor ce au la bază tăierile ilegale de păduri. Astfel, serviciul va fi personalizat în așa fel încât apelurile de această natură să fie transferate automat către personalul silvic.
„Lucrăm la modificarea Legii privind contravenţiile silvice pentru introducerea unor sancţiuni mult mai drastice. Am pregătit modificări substanţiale pentru Codul Silvic: transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracţiune. De asemenea, orice tăiere sau furt de arbori din pădurile României va deveni infracţiune indiferent de valoarea prejudiciului produs. România a rămas una dintre ultimele ţări din Europa care mai valorifică lemnul din vânzarea pe picior şi evident ar fi trebuit să trecem de mult la vânzarea materialului lemnos fasonat ca să avem o evidenţă mult mai clară şi pentru a nu mai avea aceste cantităţi mult mai mari de lemn extrase din pădurile României. Am luat decizia cu cei de la STS să introducem aici, în Ministerul, Mediului, Apelor şi Pădurilor, sistemul 112 cu personal silvic de specialitate care să ajute la o mai bună informare şi o conlucrare mai bună cu celelalte instituţii ale statului român, atunci când cetăţenii României semnalează astfel de ilegalităţi silvice. După cum bine ştiţi, o spun rapoartele, unul din cinci apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat”, a concluzionat Costel Alexe.