Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, după întâlnirea cu prefecții, că va propune în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ca masca să fie purtată în spații deschise, în toate județele care înregistrează un indice de noi cazuri de Covid 19 de peste 1,5 la mia de locuitori. Mai mult, în zonele carantinate se vor putea impune și restricțiile de circulație pe timpul nopții.
„Va fi un proiect de hotărâre a CNSU în care vom actualiza lista țărilor și vom propune introducerea portului măștii în spații deschise în toate județele. Nu se va mai face diferențierea pe localități, ci pur și simplu vom introduce obligația portului măștii în județele care depășesc rata de infectare de 1,5 la mie”, a declarat Ludovic Orban.
În ceea ce privește situația din județele cu incidența în jur de 5 la mia de locuitori, așa cum este Sălajul, cu 5,17, respectiv Clujul, cu 4,98, premierul a precizat că va lua în calcul carantinarea localităților unde incidența este foarte mare, dar și restricțiile de circulație pe timpul nopții.
„La nivelul județului Sălaj, rata este foarte mare pentru că există două localități cu incidență de peste 6 la mie. În cadrul deciziei de carantinare, există posibilitatea ca în interiorul localității să se instituie și această măsură. Procedura este la propunerea DSP și a Comitetului Județean prin hotărârea comandantului acțiunii. În localitățile cu nivel ridicat de răspândire, mai ales unde se instituie carantina, pe lângă limitarea circulație în localitate și între localitățile respective, în interiorul localității se pot dispune o serie de măsuri, cum ar fi și măsura de a limita deplasările pe timpul nopții, să spunem între ora 22.00 și ora 06.00, dar aceste chestiuni trebuie analizate de CJSU”, a mai precizat Orban.
Revine telemunca în „alertă”
De asemenea, a spus premierul, discuţiile au vizat implementarea unor măsuri care au fost decise la prelungirea stării de alertă.
„Accentul pus pe telemuncă sau muncă la domiciliu, astfel încât să reducem aglomeraţiile din transportul public. De asemenea, am solicitat prefecţilor, împreună cu Inspectoratele Teritoriale de Muncă, să discute cu agenţii economici, în special cu marii angajatori, astfel încât să asigure decalarea programului de începere, pentru a reduce aglomeraţia de pe mijloacele de transport prin începerea la ora 8.00, la ora 9.00, la ora 10.00, la ore diferite, astfel încât fluxurile pe mijloacele de transport să fie împărţite pe mai multe intervale orare, acest lucru putându-se realiza prin ceea ce am hotărât deja, în HG privind prelungirea stării de alertă, şi anume instituirea programului de lucru diferenţiat pentru diferite categorii de angajaţii”, a declarat Orban.
Citește și: Mihai Tudose: „Câți bolnavi de coronavirus avem?”