După ce PNL a decis, marți seară, în ședința Biroului Politic Național cine sunt miniștrii pe care îi susține pentru portofoliile negociate, lista Guvernului Florin Cîțu este completă, astfel că în această dimineață vor începe audierile în comisii, pentru ca seara să aibă loc votul de învestitură în Plenul Parlamentului.
Vicepremieri în Guvernul condus de Florin Cîțu vor fi Dan Barna (USR-PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR).
Miniștrii propuși de PNL pentru portofoliile deținute de partid sunt: Ministerul Apărării Naţionale – Nicolae Ciucă; Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu; Ministerul Finanțelor Publice – Alexandru Nazare; Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode (fostul ministru al Transporturilor în Guvernul Orban); Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu; Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan (fost vicepremier); Ministerul Energiei – Virgil Popescu; Ministerul Agriculturii – Adrian Oroș; Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu.
Miniștrii propuși de USR PLUS pentru portofoliile deținute de acest partid sunt: Ministerul Justiției – Stelian Ion; Ministerul Sănătății – Vlad Voiculescu; Ministerul Transporturilor – Cătălin Drulă; Ministerul Fondurilor Europene – Cristian Ghinea; Ministerul Economiei – Claudiu Năsui; Ministerul Cercetării, Inovării, Digitalizării – Ciprian Teleman.
Miniștrii UDMR sunt: Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila, Ministerul Mediului – Tanczos Barna, Ministerul Tineretului și Sportului – Novák Eduárd.
Ședință cu scandal
Liderii PNL au votat lista miniștrilor propuși de partid în Guvernul Cîțu. Lista a fost validată după o ședință tensionată, cu reproșuri la adresa lui Ludovic Orban. La vot, însă, au fost 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri. Împotriva listei de miniștri au votat Ilie Bolojan și Florin Roman, în timp ce Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc, Dan Motreanu și Cristian Bușoi s-au abținut.
„Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare, PNL se află într-o coaliție și că în negocierile purtate mandatul acordat de BPN a fost respectat 100%. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și de asemenea de a conduce la formarea unei majorități parlamentare care să ducă la învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu și, de asemenea, cu o reprezentare care ține cont de votul cetățenilor, adică o reprezentare în toate funcțiile de demnitate publică pentru PNL corespunzătoare votului dat de cetățeni și anume o pondere de 55%”, a declarat Ludovic Orban, în legătură cu acuzațiile la adresa sa.
Acesta a confirmat că cele mai multe discuții în contradictoriu au fost din cauza ministerelor pierdute la negocieri.
„Sigur că s-a discutat de ministere. Normal că unii au fost poate supărați că nu mai deținem noi anumite ministere. Pe de altă parte, vreau să spun un lucru foarte limpede pe care trebuie să îl înțeleagă toți români: din punctul meu de vedere orice ministru girează un portofoliu indiferent că este din partea PNL, USR PLUS sau UDMR, pune în practică programul de guvernare al coaliției. Nu există niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul. Sigur că, probabil, unii au considerat că având anumite ministere am fi avut o altă poziție, mai multă putere sau alte lucruri. Pentru mine, cel mai important lucru pe care l-am avut în vedere a fost acela de a reuși construcția acestei coaliții”, a mai spus Orban.
Citește și: Cîțu, desemnat premier de Klaus Iohannis