24 februarie 2020, zi grea și destul de plină pentru Ludovic Orban
Și nu numai pentru el, întrucât în toată povestea asta sunt implicați extrem de mulți susținători, cât și contestatari. Pe de-o parte îi avem pe cei din PNL, care nu au cum să țină cu altcineva în afară de Orban, pe de altă parte îi avem pe cei din PSD, care tocmai ce-au trimis la CCR o sesizare privind desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier. Ambele evenimente vor avea loc pe 24 februarie.
Ca printr-o minune, cei de la Curtea Constituțională au decis că vor analiza această sesizare în ziua votului de învestitură al guvernului Orban II. Așadar, o lovitură poate veni din două părți, nu numai dintr-una, așa cum ne puteam închipui până acum.
Citește și: Dăncilă e fericită că CCR nu i-a anulat pensiile speciale pentru primari
Sesizarea despre care vorbim îl are ca inițiator pe președintele interimar al social democraților, Marcel Ciolacu, ce a declarat că va face această mutare încă de când președintele Iohannis l-a propus pentru realegerea în funcție pe același Ludovic Orban. Cu toate că, cu numai o zi înainte, lumea politică din România era zguduită de o moțiune de cenzură inițiată tot de cei din PSD, cu puțin ajutor din partea UDMR și PRO România.
Klaus Iohannis a ținut să-și apere, la rându-i, decizia față de CCR, afirmând că alegerea prim-ministrului este o datorie pe care doar șeful statului o are, ca mai apoi, această să fie contestată sau aprobată de către parlament. Cu alte cuvinte, președintele este de părere că realegerea lui Orban în funcția din care tocmai fusese demis, nu este, câtuși de puțin, o încălcare a Constituției, ci mai de grabă o respectare a prerogativelor pe care le deține.