Epidemia de coronavirus a făcut, până acum, 2.461 de victime, dintre care 17 în afara Chinei continentale.
Numărul global de cazuri confirmate de coronavirus a ajuns la 78.572, lucru care a început deja să dea naștere la teorii conspiraționiste și presupuneri alarmiste.
Numai în ultimele 24 de ore am văzut status-uri de Facebook care îndemnau la cumpărare de conserve și strângere de provizii pentru că – nu-i așa? – știm cu toții cum statul ne ascunde probe, cifre și indicii care ne avertizează clar că e timpul să ne ascundem în buncăre.
Într-adevăr, faptul că Italia a interzis accesul și părăsirea a 11 localități, dar și cele 2 decese din peninsulă pot semăna puțină panică. La fel și restul informațiilor, trunchiate, prezentate mai mult sau mai puțin obiectiv:
Nu se știe dacă perioada de incubație nu e, cumva, mai mare de 14 zile; cei doi italieni (vârstnici, 75, respectiv 78 de ani) au intrat în contact cu o persoană întoarsă recent din China, dar care a ieșit negativ la coronavirus (asta mie, cu puținele mele cunoștințe medicale, îmi poate indica faptul că persoana cu pricina e posibil să fie imună la virus, dar cine sunt eu să mă contrazic cu specialiștii în domeniu?); peste 100 de persoane infectate cu coronavirus în Italia – fără să se știe încă cine e pacientul zero; faptul că Raed Arafat a ieșit să declare public că nu e cazul să ne panicăm, că autoritățile române au totul sub control – știind antecedentele, asta e singura chestie care-mi dă niscaiva emoții, pentru că știm cu toții cum e pregătit statul român pentru orice accident care depășește un număr minim de victime.
Epidemia de păreristică pare și ea să se extindă.
Da, numărul victimelor e în creștere: 2.346 – Hubei, Iran – 5, Japonia – 3 și lista continuă cu alte țări, alte numere. E drept că nu e tocmai liniștitor. Dar, de aici până la a îndemna la buncăre și pregătiri de zombie apocalypse, cred că sunt cam multe episoade din 12 Monkeys urmărite.
Citește și: Îți place să mergi cu bicicleta? Poate ar trebui să citești asta