Emil Boc consideră că CCR și-ar fi depășit atribuțiile
Așa cum era deja de așteptat, Emil Boc nu este de acord cu decizia pe care cei de la la CCR au luat-o ieri, cu privire la sesizarea făcută de Marcel Ciolacu. Nici nu avea cum să fie, de vreme ce partidul din care face parte este întocmai PNL.
Iată ce declarații a făcut Boc pe pagina sa de Facebook:
„Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile și judecă conflicte politice în loc să soluționeze conflicte juridice de natură constituțională. Spre deosebire de CCR, Tribunalul Constituțional din Germania nu se amestecă în politică și nu soluționează conflicte politice. Prin nominalizarea lui Ludovic Orban de către președintele României ca și premier desemnat nu s-a creat un conflict juridic de natură constituțională. Nu există un conflict juridic între Parlament și președinte. Președintele României, potrivit prerogativelor constituționale expres menționate în art 103 alin 1 din Constituție, a desemnat un candidat la funcția de prim-ministru. Majoritățile politice se verifică și se realizează prin vot în Parlament, nu prin declarații politice”, a spus Boc.
Citește și: CCR a decis că Orban II nu-i constituțional
„Suntem într-un conflict politic determinat de boicotarea de către PSD a votului în Parlament cu privire la Guvern. Situația conflictuală poate fi înlăturată imediat prin derularea în Parlament a ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului cu privire la votul de încredere asupra Guvernului. Curtea și aici greșeste fundamental în condițiile în care Parlamentul acordă sau nu votul de încredere programului de guvernare și listei membrilor Guvernului, nu premierului desemnat”, a explicat fostul premier, Emil Boc.
Emil Boc compară situația din Germania cu cea din România
„În aceste condiții, președintele Germaniei, la propunerea Cancelarului, poate dizolva Bundestagul și provoca alegeri anticipate. În anul 2005, cancelarul Schroder, care a dorit în mod explicit organizarea de alegeri anticipate în Germania, a solicitat un vot de încredere Bundestagului și a cerut în mod expres parlamentarilor din propriul partid să nu susțină moțiunea de încredere pentru ca aceasta să fie respinsă și, în consecință, să se întrunească acea condiție constituțională pentru a se putea ajunge la alegeri anticipate. În consecință, moțiunea de încredere solicitată de cancelar a fost respinsă, cu sprijinul parlamentarilor din partidul cancelarului”, a precizat Emil Boc.