Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență care prevede menținerea punctului de pensie la nivelul din septembrie 2020, neacordarea voucherelor de vacanță, eliminarea unor sporuri, dar și a gratuității transportului feroviar pentru studenți.
În anul 2021, punctul de pensie va rămâne la nivelul celui din septembrie 2020, în valoare de 1.442 (în urma creșterii cu 14%, pein OUG 135/2020). Din 2022, acesta se va majora cu rata anuală a inflației, la care se adaugă cel mult 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării și data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, arată expuerea de motive a proiectului.
2021, fără vouchere de vacanță
Angajații din sectorul public nu vor avea în acest an de voucherele de vacanță. Premierul a pus acest fapt pe seama pandemiei, motivând că în 2021 nu este necesară emiterea de noi vouchere, deoarece valabilitatea celor din 2020 a fost prelungită până la finalul anului, multe nefiind folosite anul trecut din cauza restricțiilor impuse de starea de alertă.
Totodată, actul normativ stabilește abrogarea prevederilor legale prin care se acorda un spor de 30% la salariul de bază pentru personalul instituțiilor prefectului implicate în activitățile de prevenire i combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.
Studenții, de la gratuit pe CFR la bilete cu 50% reducere
Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.
Tot în legătură cu CFR, în OUG se propune prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar.
Centrele suplimentare de vaccinare, finanțate de stat
Finanţarea centrelor organizate suplimentar peste numărul aprobat prin Strategia de vaccinare împotriva COVID – 19 în România, se asigură de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Citește și: PSD avertizează că bugetul ajunge doar pentru nouă luni