Senatoarea Gabriela Firea a reacționat după ce amendamentul privind majorarea alocațiilor copiilor a fost respins, joi, în comisiile pentru Muncă. Aceasta a precizat că amendamentul era unul foarte așteptat de familiile din România. Dar și că impactul pe care majorarea alocațiilor ar fi însemnat doar 0,27% din PIB.
„Incredibil, vot impotriva copiilor tarii! Parlamentarii PNL, USR – Plus, UDMR din comisiile de Munca, Egalitate de sanse si Drepturile omului au votat ÎMPOTRIVA amendamentului pentru majorarea alocatiilor, facut la Legea Bugetului, depus de grupul nostru social democrat. Au votat pentru, alaturi de noi, doar parlamentarii partidului AUR. Era vorba de doar 0,27 % din PIB! Au gasit bani pentru toate interesele lor, dar nu si pentru copii!!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.
Senatoarea PSD a fost vehementă și cu privire la caracterizarea politicienilor ce au respins acest amendament. „Nu sunt cuvinte in vocabular pentru a-i defini pe politicienii care in campanie au promis lapte si miere iar acum s-au opus cu vehementa unui amendament atat de asteptat, de familiile din România.”, a concluzionat fostul edil al Capitalei.
Când va fi noua majorare a alocațiilor
Ministrul Muncii, Raluca Turcan a evitat, joi, să spună dacă va avea loc o nouă majorare a alocațiilor copiilor, după cea produsă la începutul anului. „În momentul de față avem un proiect de lege în Parlament. În funcție de rezultatul votului din Parlament vom vedea dacă vor mai fi și alte majorări. Nu mă pot antepronunța. Vom vedea ce va rezulta din dezbateri și vot. Dezbaterile trebuie să aibă la bază și componenta de asigurare a resurselor și, evident, de voință exprimată prin vot”, a spus Turcan.
Ultima majorare a alocațiilor copiilor a avut loc în luna ianuarie 2021, cu 20 la sută, în prezent aceasta fiind în valoare de 214 lei.
Înainte de mărirea din vară, de la 156 de lei la 185 de lei, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 156 de lei. În ultimii 12 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).
Citește și: Ciolacu insistă: alocațiile trebuie mărite