Rusia a înregistrat primul vaccin din lume împotriva COVID-19 pentru animale, a declarat miercuri Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară (Rosselkhoznadzor), relatează Reuters.
Rusia are deja trei vaccinuri împotriva coronavirusului pentru oameni, dintre care cel mai cunoscut este Sputnik V. Moscova a aprobat, de asemenea, în regim de urgență alte două seruri, EpiVacCorona și CoviVac.
Vaccinul pentru animale, dezvoltat de o unitate a Rosselkhoznadzor, a fost denumit Carnivac-Cov, a precizat autoritatea federală rusă.
Testele au fost făcute atât pe animale domestice, cât și sălbatice
„Testele clinice ale Carnivac-Cov, care au început în octombrie anul trecut, au implicat câini, pisici, vulpi arctice, nurci, vulpi și alte animale”, a declarat șeful adjunct al lui Rosselkhoznadzor, Konstantin Savenkov.
Potrivit sursei citate, rezultatele studiilor permit concluzionarea faptului că vaccinul este inofensiv și extrem de imunogen, întrucât toate animalele vaccinate au dezvoltat anticorpi împotriva coronavirusului în 100% din cazuri. Mai mult, imunitatea durează șase luni după vaccinare, dar dezvoltatorii serului continuă să analizeze acest lucru, a mai precizat autoritatea federală. De altfel, este preconizat ca producția în masă a vaccinului să înceapă încă din luna aprilie.
Sputinik V, primul vaccin anti-Covid
Rusia a aprobat acest vaccin în august 2020, înainte ca studiul pe scară largă să înceapă, şi a anunţat că era prima ţară din lume care a autorizat un vaccin anti-COVID-19. Vaccinul a fost denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial al omenirii, lansat de fosta Uniune Sovietică.
Vaccinul rusesc nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dar chiar și așa, este deja folosit în țări din Uniunea Europeană. Dintre cele 27 de ţări membre ale UE, doar Ungaria a achiziţionat şi a început să utilizeze vaccinul rusesc, în timp ce Slovacia a primise la începutul lui martie primele 200.000 de doze. De asemenea, și oficialii cehi au anunțat că au comandat doze de Sputnik V. Austria îți dorește și ea acest vaccin, dar doar după ce va fi aprobat de EMA.
Citește și: Iohannis: Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice trebuie pedepsite „fără nicio ezitare”