Sindicatul Pepsi România a protestat luni dimineață, în fața sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă București față de refuzul reprezentanților acestei instituții de a înregistra Contractul Colectiv de Muncă negociat cu îmbuteliatorul băuturii Pepsi Cola, societatea Quadrant-AMROQ Beverages SRL, informează Economica.
La acest protest a fost prezent și senatorul independent, Diana Șoșoacă, care într-un live făcut pe una dintre paginile sale a precizat că a fost chemată să participe la mitingul din fața ITM, pe care îl consideră o „răscoală împotriva multinaționalelor”. Iar acest lucru pare să o încânte pe Șoșoacă, ce s-a „săturat de multinaționalele ce își bat joc de România și de românii noștri”.
Care sunt interesele
Diana Șoșoacă a declarat că ITM refuză să înregistreze aceste contracte tocmai din cauza prevederilor cu privire la renegocierile anuale.
„Dacă stau să mă gândesc ca avocat din experiența pe care o am din 23 de ani de avocatură, există un interes. În acest contract colectiv de muncă, se precizează că anual se renegociază salariile, iar dacă acest contract colectiv de muncă nu se înregistrează nu se mai pot negocia salariile. Angajații se lovesc de acest refuz al ITM, iar noi ne-am săturat să mergem în instanță. Dânșii au spus că acum doi ani de zile au depus la Parlament privind schimbarea legislației în acest domeniu, însă fără succes”, a mai spus Diana Șoșoacă.
Cine îi apără pe angajații români
Senatorul ex PAUR și-a pus o întrebare retorică cu privire la cine îi apără pe angajații români. „Doar senatorul Șoșoacă și atât? În rest, nimeni nu mai vine la angajații români. Chiar numai multinaționalele trebuie să iasă în câștig? Iar ITM-urile să nu funcționeze? Unde este dna ministru (n.r. ministrul Muncii) Turcan? Ar fi trebuit să vină aici. Unde este respectul instituției față de angajatorul român? În orice stat de drept, un reprezentant, din bun simt și din respect, ar fi venit să vorbească cu acești oameni care protestează legal”, s-a întrebat Șoșoacă.
Aceasta a reușit să intre și în sediul ITM, unde a refuzat să i se ia temperatura, iar pentru identificare a aruncat „zeflemitor” legitimația de parlamentar, abia apoi cartea de identitate. Mai mult, „cameramanul de ocazie”, dl Silviu Șoșoacă a protestat în momentul în care i s-a cerut să nu mai filmeze în interiorul ITM, deoarece nu avea acordul instituției. „Cui să îi cer acordul? Instituției publice? La dvs acasă dacă filmam vă ceream acordul, nu aici!”
Citește și: Diana Șoșoacă, „pe mute” senatorial timp de trei luni