Avem o țară plină de specialiști în absolut orice. Iar dacă vă închipuiți că acest editorial este doar un altul despre cum românii au devenit, brusc, specialiști în problemele actuale ale Afganistanului, aflați că nu e chiar așa. Ok, recunosc, exemplul acesta ar fi fost unul perfect pentru a defini ceea ce vreau să scot în evidență, însă deja s-au scris atâtea paragrafe despre noua specializare a românilor în problemele geo-politice ale respectivei bucăți de glob, încât n-aș reuși decât să reîncălzesc o ciorbă care stă se strice.
Și-apoi, nu trebuie să ne mire excesul de zel și de pseudo-expertiză al compatrioților noștri. Doar suntem obișnuiți demult cu autosuficiența alor noștri. E tradiție strămoșească.
Tot ce trebuie să faci este să dai, spre exemplu, o raită prin comentariile articolelor publicate de diverse ziare online, pe Facebook, și-ai să înțelegi la ce mă refer.
N-aș vrea să fiu înțeleasă greșit, e absolut normal ca fiecare dintre noi să aibă o părere despre ceea ce îl înconjoară. Însă nu la fel de normal este să nu ne sinchisim să rumegăm, în prealabil, acele păreri care, de cele mai multe ori, aparțin unei comunități cu care ne identificăm, dintr-un punct de vedere sau dintr-altul.
Ai aflat ceva? Verifică! Documentează-te! Fă o listă de pro și contra! Lasă-ți, măcar pentru o secundă, instinctul de a adopta o idee doar pentru că e confortabil să o faci sau de dragul integrării și încearcă să vezi și părerea celeilalte tabere, chit că, într-o primă instanță, ar putea să ți se pună un nod în gât la gândul că ai putea să le asculți și lor părerea.
Crede-mă, după ce vei face asta, ai toate șansele să renunți să-ți mai dorești să fii deținătorul adevărului (tău) absolut și vei putea lăsa ideilor noi ușa deschisă.
Citește și editorialul: Reacția USR PLUS după ce AUR le-a luat fața în sondaje: „Nu e panică, man!”