Fost număr 54 mondial, rusoaica Natalia Vikhlyantseva va rata participarea la Australian Open, primul Grand Slam al anului. Nu pentru că este accidentată, ci pentru că serul cu care aceasta este vaccinată împotriva Covid, Sputnik V, nu este recunoscut nici de autoritățile de la Antipozi, nu doar de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Într-o postare făcută de aceasta pe contul său de Twitter, sportiva și-a arătat dezamăgirea neparticipării la acest turneu.
„Din păcate, nu voi participa la evenimentul AO de anul acesta. Sunt foarte mulțumită de un nivel de tenis pe care l-am arătat la ultimele evenimente și îmi doresc să joc în Australia, dar Sputnik V nu este recunoscut. Mult succes tuturor participanților și echipei AO, care au făcut mereu evenimente uimitoare”, a scris Natalia Vikhlyantseva pe contul său de Twitter.
Potrivit Sportskeeda, Natalia Vikhlyantseva a devenit prima jucătoare care nu participă la acest eveniment, unde este obligatorie vaccinarea împotriva Covid. Mai mult, prin invocarea faptului că Sputnik V nu este recunoscut de autoritățile australiene, este posibil a și alți sportivi din zonă să nu li se permită accesul la Australian Open.
Astfel, au apărut și alte întrebări în ceea ce privește jucătorii din alte țări precum Argentina sau Ungaria, unde Sputnik V este unul dintre vaccinurile majore aprobate. Anunțul i-a determinat și pe fanii tenisului să se susțină Vikhlyantseva, acuzând guvernul australian că a împiedicat-o pe nedrept să joace, mai spune sursa citată.
Conform regulamentului editat de „Therapeuthic Goods Administration” (TGA), aparţinând Ministerului Sănătăţii, doar patru vaccinuri sunt aprobate în Australia: Pfizer, AstraZeneca, Moderna şi Janssen (Johnson&Johnson). Dar alte 4 vaccinuri au fost adăugate acestei liste, pentru a putea călători şi intra pe teritoriul naţional: Sinovac, AstraZeneca (Serum Institute of India), Sinopharm China şi Bharat Biotech.
Vaccinul rusesc Sputnik V nu se află pe lista celor aprobate de către OMS, pentru că producătorul nu a adus suficiente dovezi ale eficienței acestuia.
Reamintim de situația antrenorului italian, Walter Zenga, care a fost nevoit să facă patru doze de vaccin împotriva Covid, pentru a putea intra în țara sa. Inițial acesta s-a imunizat, în Dubai, cu serul chinezesc produs de Sinopharm, însă acesta nu este agreat de Uniunea Europeană. Pus în această situație, Zenga s-a imunizat și cu un vaccin agreat de EMA.
„De ce? Ca să obțin permisul și ca să pot sta în Italia și să mă uit la fotbalul meu preferat. Singurul dezavantaj…Trebuie să-mi fac a doua doză peste 20 de zile și voi pierde prima etapă din Serie A. Dar ce nu fac eu din dragoste…”, a explicat Zenga, astă vară.
Citește și: Simona Halep a scăpat de Covid