Sursa foto. Digi24

Șeful Departamentului pentru Afaceri Umanitare și Ajutor de Urgență al ONU, Martin Griffiths, a lansat un apel de ajutor umanitar, în scopul de a strânge 4,4 miliarde de dolari pentru a ajuta populația din Afganistan.

Mai mult, oficialul a mai precizat că acesta este cel mai mare apel lansat vreodată pentru o singură țară pentru asistență umanitară. De asemenea, Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, a cerut 623 de milioane de dolari pentru alte cinci țări vecine cu Afganistan.

Oficialii ONU au anunțat că situația din țara asiatică este critică, iar dacă nu se iau acum măsuri urgente, anul viitor va fi nevoie de o sumă mult mai mare pentru a ajuta populația.

Criza umanitară din Afganistan se adâncește

Martin Griffiths a mai declarat că banii strânși de ONU vor fi folosiți pentru dezvoltarea sistemului medical și achiziționarea de hrană. Mai bine de jumătate din populația Afganistanului se confruntă cu foamete acută, 9 milioane de persoane au fost strămutate, iar milioane de copii nu au acces la învățătură.

Mai mult, 1 milion de copii se confruntă cu pericolul malnutriției severe, iar agențiile umanitare din țara asiatică nu au fondurile necesare pentru a interveni în această problemă. „În primul rând este o problemă umanitară, nu este doar o problemă economică mai mare.”, a spus Filippo Grandi, relatează Digi24.

De asemenea, el a cerut statelor lumii „să nu închidă ușa poporului din Afganistan”, ci să intervină pentru a opri foametea, malnutriția și „moartea pe scară largă”.

„Nimeni nu ar trebui să uite că există o dimensiune regională a acestei crize, reprezentată de refugiații afgani mai ales în Pakistan și Iran, care au găzduit afgani de mai bine de 40 de ani, dar și state din Asia Centrală”, a mai precizat Grandi.

Reamintim că talibanii au preluat puterea în Afganistan în august 2021, iar de atunci drepturile femeilor și a fetelor au fost restricționate. De asemenea, populația se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, iar economia a fost puternic afectată.

Talibanii au cucerit, pe rând, principalele orașe ale Afganistanului, în urma retragerii trupelor americane și NATO.

Avionul militar cu cei 15 români salvați din Afganistan, a ajuns în România