Guvernul României urmează să arate astăzi cât de mărinimos este cu bugetarii și cum le oferă acestora o „punte”, astfel încât să se bucure din plin de mini-vacanța de 1 decembrie. Concret, pe ordinea de zi a Executivului se află o Hotărâre de Guvern ce prevede stabilirea zilei de 2 decembrie 2022 ca fiind liberă, „pentru personalul instituțiilor și autorităților publice”, urmând ca aceștia să aibă cinci zile libere, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie.
Am spune că este destul de timpurie această propunere de „punte”, reamintidu-ne faptul că în 2021, pentru mini-vacanța de 1 decembrie decizia s-a luat cu puțină vreme înainte, intenția fiind anunțată pe 18 noiembrie.
Potrivit acestui HG, pentru recuperarea acestei zile libere, instituțiile își vor prelungi timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022. Prevederile HG-ului „nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”, dar nici „magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”.
Conform Codului Muncii, dar și calendarului pe anul 2022, românii vor avea în acest an 15 zile libere, dintre care șase sunt în weeeked.
Astfel, zilele libere legale în 2022 sunt: 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou), sâmbătă și duminică; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni; 22 aprilie (Vinerea Mare); 24 și 25 aprilie (prima și a doua zi de Paște), duminică și luni; 1 mai (Ziua Muncii) – duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri; 12 și 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni; 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – luni; 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – miercuri; 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi; 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică și luni.
Citește și: Bugetarii români se pricep să facă „punți”