Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a încercat să îi liniștească pe români în privința situației tensionate de la granița dintre Ucraina și Rusia și susține că „nu va fi război” în care să fie implicată România, mai mult, că aceasta reacționează „în armonie și într-o strategie foarte coerentă”. De altfel, Dîncu a precizat, la TVR, că nu suntem într-un pericol militar, ci într-unul strategic.
„Pentru cei care sunt îngrijorați – în primul rând, NATO, așa cum a anunțat Secretarul General Stoltenberg, nu va reacționa, indiferent de ceea ce se întâmplă la granița Ucrainei. Nu va reacționa militar, pentru că este clar că Ucraina nu este membru NATO, iar tratatul nord-atlantic arată că nu reacționează militar decât dacă sunt amenințate țări care sunt în NATO”, a explicat Vasile Dîncu, la TVR.
De asemenea, ministrul Apărării a subliniat că România nu va fi implicată într-un eventual război. „Nu va fi război, este clar, în care să fie implicată România. România nu va participa cu trupe. Nu participă nici cu echipament la marea Ucrainei. Deci România este doar parte a NATO și reacționează împreună cu Alianța, în armonie și într-o strategie foarte coerentă”, a mai precizat sociologul Vasile Dîncu.
Totodată, susține Dîncu, România nu este într-un pericol militar, ci într-unul stategic, căci Rusia încearcă o întoarcere în timp, în 1991, când s-a desființat Tratatul de la Varșovia, sau la 1997, când NATO s-a deschis pentru a asigura securitatea altor țări.
Mai mult, ministrul Apărării nu consideră să se impune convocarea unei ședințe extraordinare a CSAT, din cauza tensiunilor actuale, dar precizează că ține legătura cu CSAT, iar în caz de nevoie va face și această mișcare. „Nu este momentul acum să ne impacientăm și nici să luăm măsuri în grabă. Atunci când ai în apropierea un conflict, chiar dacă nu te implică direct, trebuie să te gândești ce se întâmplă cu migrațiile, să vezi ce resurse ai pentru asta, cum gestionezi o situație indirectă”, a punctat ministrul Apărării.
Reamintim că numirea sociologului Vasile Dîncu la Ministerul Apărării a fost o surpriză pentru mulți, în condițiile în care acesta nu este vreun militar sau fost militar pe zona apărării, ci a lucrat în „domeniul strategiilor pentru… să zicem aşa, cultură de securitate, am scris studii despre chestiunea asta, am făcut stagiul militar şi asta ar putea să fie o condiţie”, potrivit propriei declarații făcute după nominalizarea sa.
Citește și: Reintrarea pe scena politică a lui Vasile Dîncu