Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a declarat la Digi24 că Europa se confruntă cu riscul unui „război tradițional” din cauza agresiunilor venite din partea Moscovei. Cu toate acestea, demnitarul român este optimist și crede că nu va avea loc o invazie rusească asupra Ucrainei, iar diplomația va prevala.
Muraru a precizat că România își dorește o temperare a tensiunilor din est, întrucât are cea mai întinsă graniță cu Ucraina dintre toate statele membre UE.
„Sunt aproape 650 de kilometri, dar avem și 250 de kilometri aproape de coastă, or și aici știm că Federația Rusă continuă o postură agresivă, prin militarizarea Mării Negre și prin acțiunile asertive care întrețin acest climat permanent de tensiune și de insecuritate”, a declarat ambasadorul român.
NATO continuă negocierile cu Rusia
De asemenea, Muraru a declarat că NATO și aliații își doresc o dezescaladare a conflictului, motiv pentru care continuă dialogul cu Moscova, atât în cadrul aliat, cât și în cadrul bilateral. Cu toate acestea, cerințele Rusiei, prin care NATO ar trebui să își retragă trupele din Est și să nu mai dețină echipamente militare, nu pot fi acceptate de Occident.
Totodată, Muraru a mai spus că acțiunile agresive ale Rusiei constituie o amenințare la adresa securității europene, motiv pentru care NATO s-a angajat să întărească flancul estic al Alianței, în special după cucerirea Peninsulei Crimeea.
„În acest sens a luat NATO aceste decizii, care sunt complementare și perfect corespunzătoare din punct de vedere al situației de pe teren, și acesta a fost, de fapt, sensul trimiterii de trupe SUA, așa cum au anunțat președintele Biden și Pentagonul”, a afirmat ambasadorul Andrei Muraru.
De asemenea, diplomatul român a declarat că aliații „s-au coordonat excelent”, în ciuda eforturilor Rusiei de a destabiliza și diviza Alianța Nord-Altantică.
„Rusia a provocat această criză, iar NATO nu urmărește confruntarea cu Rusia și nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, deci Rusia, și nu NATO trebuie să probeze că respectă normele de drept internațional. (…)Timp de 25 de ani, NATO a depus eforturi consistente pentru a construi un parteneriat cu Rusia”, a concluzionat Andrei Muraru.