În cursul zilei de astăzi, 9 februarie, a început “Maratonul Nepăsării”. Este un eveniment în cadrul căruia ultra-maratonistul Andrei Roşu face o cursă demonstrativă. Aceasta se desfăşoară între Ministerul Mediului – România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Guvernul României.
Acţiunea are loc cu scopul de a atrage atenția asupra faptului că pădurile României sunt ignorate intenționat în cadrul Plantului Național Strategic (PNS), unde li se stabilește viitorul pentru următorii 10 ani.
“Maratonului Nepăsării”: o luptă pentru conservarea pădurilor din România
WWF România avertizează asupra pericolului legat de PNS de aproape trei luni prin petiții, scrisori către Președintele României și către Primul Ministru.
“Propunerile noastre au fost prea puțin luate în seamă. În data de 7 februarie am fost, în sfârșit, primiți în audiență de Ministrul Mediului, Tanczos Barna. I-am solicitat să se implice mai mult în discuțiile din cadrul PNS, astfel încât să-și convingă colegii politici să crească semnificativ sumele alocate finanțării pădurilor în acest program”, au scris reprezentanţii WWF România pe contul de Facebook.
În 2020 a avut loc ”Maratonul NePădurilor”, o cursă în zonele în care pădurile au fost tăiate ilegal
Este pentru a doua oară când Andrei Roşu se implică activ, alături de WWF, în lupta pentru conservarea pădurilor. În urmă cu aproape doi ani, el a alergat în “Maratonul NePădurilor”.
Andrei a parcurs o cursă solitară, tristă, prin 750 de hectare de păduri tăiate.
Cursa a avut loc în octombrie 2020 şi a fost organizată de WWF România. Acţiunea s-a desfăşurat prin trei zone din județele Vâlcea și Alba.
Aici, pădurile au fost tăiate fie ca urmare a exploatărilor ilegale. Pe parcursul traseului au fost prezentate diferențele între tăierile legale și cele ilegale, între tăierile haotice și recoltarea arborilor afectați de schimbările climatice.
Scopul său a fost de a arăta oamenilor realități de pe teren. De asemenea, un alt scop a fost de expune pericolele care ar putea duce în continuare la dispariția pădurilor și să prezinte soluții care să evite în viitor asftel de dezastre.