Mihai Șora, cel care măcar prin prisma experienței de viață cumulată în mai bine de un secol, poate deveni un exemplu de înțelepciune, și-a exprimat opinia cu privire la demisia lui Dacian Cioloș, o demisie pe care o consideră ca „semnul puterii”, în niciun caz o slăbiciune. Mai mult, acesta este descris foarte plastic acest gest, care ar trebui să de multora de gândit, „expresia forței interioare și hârtia de turnesol în relația ta cu valori care – nicicând și nicicum – nu se negociază”, o definiție mult mai bună decât cea dată de DEX sau de Codul Muncii.
„În democrația noastră beteagă și sleită, cu o populație majoritar captivă în narațiuni exaltate sau perfide, manipulatoare și maligne, cel mai dificil lucru rămâne să distingi adevărul de fals și să-i ajuți și pe cei din jur să înțeleagă rapid această distincție. Orice acțiune politică se subordonează demersului discursiv: câtă vreme comunicarea este deficientă, incompletă ori strâmbă, câtă vreme – din magma vorbirilor politice – omul de rând (și de bună-credință) nu ajunge la discursul tău, nu-l discerne sau nu-i vede rostul, ai o problemă, ca politician, iar prezența ta pe scenă va cădea brusc în irelevanță, când nu va fi parazitată de figurile populiste și înfierbântate care au prostul obicei de a ieși mereu în față”, a scris filozoful pe contul său de socializare.
De altfel, chiar dacă nu a urmărit cu prea multă atenție „floretele din USR”, fiind prins în activități mai pe placul său, „lecturi și hoinăreli prin stratosferă”, Mihai Șora și-a arătat regterul dacă și acest partid ar deveni nevotabil. „Principial, însă, ca unul care, de-a lungul vieții, și-a dat demisia în împrejurări istorice incomparabil mai grele, pot spune că nu văd câtuși de puțin în actul propriu-zis al demisiei o slăbiciune, semnul vreunei fragilități”, a mai scris filozoful.
Mihai Șora consideră că luare unei astfel de decizii este cu adevărat semnul puterii. „În primul rând, al autocontrolului și al prospețimii mentale, dovada limpede că ești capabil să anticipezi ceea ce urmează într-o schemă. Și mai este semnul că nu ții să fii confiscat de intențiile altora, să devii rotița unui aparat care scârțâie, funcționează arbitrar sau opresiv, în răspăr cu legea morală și crezurile tale. Pe scurt: departe de a fi o vulnerabilitate, demisia poate fi chiar expresia forței interioare și hârtia de turnesol în relația ta cu valori care – nicicând și nicicum – nu se negociază”, a concluzionat carismaticul veteran al nației.
Citește și: Mihai Șora a votat pentru țara „cu susul în jos”