Zmeura este o sursă bogată de vitamine şi antioxidanți. Consumul zilnic al acestor fructe poate preveni apariția bolilor cardiovasculare dar şi a infertilității.
Zmeura este fructul care creşte fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi. Potrivit studiilor, un consum regulat de zmeură creşte nivelul de vitamina C şi magneziu, care este esenţial pentru fertilitatea femeilor şi bărbaţilor.
Antioxidanţii din zmeură protejează sperma, ajută procesul de concepţie şi reduce riscul avortului spontan.
Fiind bogată în fibre dietetice şi mangan, zmeura menţine senzaţia de saţietate o perioadă îndelungată. Este gustarea cea mai indicată între mese.
Conţinutul ridicat de potasiu al zmeurei reglează pulsul şi tensiunea arterială. Zmeura este bogată în minerale, cum ar fi mangan, cupru şi fier. Ea contribuie la formarea celulelor roşii din sânge.
Potrivit medicilor, zmeura are în compoziţie numeroşi antioxidanţi, care scad riscul de îmbolnăvire.
Zmeura are proprietăţi antibiotice şi diuretice, prevenind afecţiunile urinare.
Zmeura accelerează arderea grăsimilor, fiind bogată în fibre dietetice şi mangan.
Zmeura are de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât roşiile. Nivelul crescut de antioxidanţi luptă împotriva cancerului. Ei conţin acid elagic care este un compus anti-carcinogenic
Zmeura este săracă în calorii. Ea ajută la prelungirea procesului de digestie. Fibrele insolubile ajută la menținerea greutății corpului, iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime.
Cantitatea mare de fibre şi indicele glicemic redus fac din zmeură gustarea ideală pentru pacienţii cu diabet. Consumul de zmeură nu produse dezechilibre majore ale nivelului de zahăr din sânge.
Fructele și frunzele roșii de zmeură au fost folosite ca medicament de secole. Femeile luau frunze de zmeură roșie pentru a ușura travaliul și nașterea. Substanțele chimice din zmeura roșie ar putea avea efecte antioxidante și pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge. De asemenea, pot provoca contractarea sau relaxarea mușchilor, în funcție de doză și de mușchiul implicat. Aceasta este teoria din spatele utilizării zmeurii roșii pentru ușurarea travaliului și a nașterii.
Frunzele conțin calciu, magneziu și potasiu. Aceste minerale ajută la promovarea digestiei sănătoase și a oaselor puternice. Ceaiul din frunze de zmeură conține antioxidanți cunoscuți sub numele de polifenoli și taninuri. Acești antioxidanți ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi care pot provoca stres oxidativ.
Citește și: Ce gustări alegem între cele 3 mese principale?