Mihai Șora, în vârstă de 105 ani, a precizat că a fost întrebat, în repetate rânduri despre alimentația sa.
Filosoful român a publicat, pe contul de Facebook, răspunsul pentru internauții care au fost curioși în legătură cu alimentele pe care acesta le consumă.
”Ce mâncați, domnule Șora? Sunteți vegetarian? Vă plac sarmalele”? – au fost parte din întrebările utilizatorilor de Facebook.
Mihai Șora: ”Ca orice relație, și cea cu mâncarea se deprinde și se educă. Sau nu. Poți face din ea o meserie, pasiunea vieții tale, după cum se poate întâmpla să devină o nevroză, obsesia care îți încalecă existența (și te face să ratezi exact ceea ce este important)”
”Copil fiind, Mama s-a căznit îndelung cu mine. Nu eram ceea ce îndeobște numim un băiețel mofturos, însă nu vedeam utilitatea alimentării. „Înghite, înghite…, te rog frumos“ erau cuvintele pe care le auzeam mereu în timpul mesei. Iar atunci mâncam doar de dragul Mamei ori pentru că Tata găsea câte un subterfugiu care să mă convingă sau să-mi distragă atenția”, a scris Șora.
Filosoful a ținut să povestească și episoade din tinerețe, când a cunoscut senzația de ”foame”.
”(Mai târziu am cunoscut foamea: foamea crâncenă care te face să cazi leșinat pe stradă, scorbutul și inaniția din pricina cărora te lichefiezi și îți pierzi dinții. Dar asta e o altă poveste.)
Ce vreau să spun acum, rapid și fără multă teorie, este că, într-adevăr, nu mai mănânc carne de ani buni”, a adăugat Mihai Șora pe contul personal de Facebook.
”Nu ne naștem vegetarieni”
Referitor la propriile alegeri în ceea ce privește alimentația și dieta zilnică, Mihai Șora a ținut să adauge că nu îi învinovățește pe cei care consumă carne.
În plus, filosoful a precizat că există nenumărate feluri de a te sustrage condiției de carnasier și nenumărate motivații.
Acestea, adaugă Șora, nu au legătură nici cu vârsta, nici cu vreo dietă oarecare, nici cu statutul (trâmbițat de unii sau afișat ca virtute) de vegetarian. Din punctul său de vedere, alegerea ține strict de condiția necuvântătoarelor.
”Am citit studii și văzut documentare sfâșietoare despre ferme de porci, abatoare, crescătorii de pește sau păsări. Și refuz să mănânc suferințe și agonii. Atât de simplu”, a conclus Mihai Șora.