Ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine şi glucide, dar şi în vitamine şi minerale: vitamina A, E, K, C şi vitamine din complexul B. Ceaiul de păpădie te ajută să elimini toxinele din organism, odată cu tot excesul de apă. Acest lucru are numeroase beneficii. Astfel, ficatul și rinichii vor funcţiona normal şi vei slăbi încet şi sigur, scăpând de balonare, celulită şi grăsimea abdominală.
Ceaiul nu poate acţiona singur, ci împreună cu o alimentaţie corespunzătoare şi mult sport.
Ceaiul de păpădie poate fi preparat cu flori culese de pe câmp, dar ai grijă ca acestea să fie cât mai tinere și să nu fie stropite cu diverse substanțe chimice. Spală-le foarte bine înainte, toarnă apă fierbinte peste flori sau frunze și lasă la infuzat 15-20 de minute. În cazul în care știi că ai reacții alergice la această plantă, evită consumul de ceai de păpădie. De asemenea, consultă-te cu medicul dacă urmezi un tratament cu diuretice, litiu sau diverse antibiotice. Ceaiul de păpădie poate fi consumat în loc de cafea. Se pare că substanțele din rădăcina de păpădie ar avea efect energizant. De asemenea, ceaiul de păpădie poate fi adjuvant în tulburările digestive.
Se consideră că este un remediu eficient împotriva lipsei poftei de mâncare și că ar ameliora constipația. Nu în ultimul rând, ceaiul din rădăcină de păpădie ar putea avea și efect anticancerigen. Potrivit studiilor, rădăcina de păpădie ar putea induce apoptoza celulară în cazul melanomului și al cancerului de pancreas. Ceaiul din rădăcină de păpădie este benefic și pentru sănătatea ficatului. În medicina tradițională se consideră că acest tip de ceai sporește producția de bilă și previne acumulare grăsimilor și toxinelor în celulele hepatice. În plus, s-a constatat că polizaharidele din păpădie ar putea să amelioreze simptomele bolilor de ficat.