Vitamina C este extrem de importantă pentru organism, care nu o produce singur, ci trebuie să o ia din alimentație. Ea este benefică pentru întărirea sistemului imunitar, a structurii osoase, ajutând la absorbția fierului.
Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât citricele
El este un întăritor natural al sistemului imunitar, un stimulent al sistemului nervos, antiinfecțios, vasodilatator și bun regenator capilar. Medicii recomandă consumul de pătrunjel datorită proprietăților benefice pentru organism.
Pătrunjelul este foarte bogat în vitamina C, îmbunătățind digestia, prevenind balonările și indigestia. Pătrunjelul ajută la funcționarea rinichilor, prin dizolvarea calculilor renali, reface circulația sangvină și stimulează sistemul imunitar. Pătrunjelul combate icterul, fiind eficace pentru funcționarea normală a ficatului. Frunzele pătrunjelului pot vindeca zgârieturile și vânătăile.
Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Această vitamina are proprietăți antioxidante, ajutând organismul să neutralizeze radicali liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imunitar. Pătrunjelul conține aproape 200 mg vitamina C/100g, mai mult decât ardeiul gras roșu (160 mg), sucul de lămâie (128 mg), ardeiul gras verde (120 mg), kiwi (92 mg), căpșune (67 mg), suc de portocale (54 mg). Pătrunjelul conține fibre, betacaroten, precursul vitaminei A, acid folic, fier și calciu, elemente importante pentru sănătate.