Dan Voiculescu solicită Guvernului să înjumătăţească taxele pe care le plătesc angajaţii în perioada crizei coronavirusului. Doar aşa, spune el, se poate evita un val uriaş de concedieri în lunile următoare.
Voiculescu, propunere pentru Guvern
”În contextul crizei economice declanșate de pandemia de Coronavirus – cele mai importante burse la nivel mondial au înregistrat „prăbușiri istorice” în ultimele zile – o măsură esențială pentru agenții economici români o reprezintă reducerea semnificativă a taxării muncii. În prezent, în România taxele și impozitele depășesc 40% din salariul brut. Concret, pentru ca angajatul să primească „în mână” 2000 de lei, angajatorul plătește la stat aproape 3500 de lei.
Pentru a preveni un val de concedieri cu un efect de domino asupra întregii economii naționale, este necesară reducerea imediată a taxării muncii la 20% din salariul brut în perioada stării de urgență. Ulterior, după renunțarea la starea de urgență, acest prag să nu depășească 30% pentru încă cel puțin 12 luni”, a scris Dan Voiculescu pe blogul său.
Din cauza virusului COVID-19, în România se vorbește despre o criză economică fără precedent! În acest context, Guvernul României vrea să lase mai mulţi bani la dispoziţia companiilor, prin amânarea plății unor taxe şi impozite.
O variantă discutată este amânarea plății impozitelor locale până la 1 iunie sau amânarea cu două luni a plății impozitului pe venit, în cazul anumitor persoane fizice. Păsuirea va fi, cel mai probabil, pentru cei care lucrează în sectoarele grav afectate de epidemia de coronavirus – de exemplu, pentru cei din turism, transporturi şi alimentaţie publică.
Citește și #News- Coronavirusul a pus lacătul pe ușă la Buziaș
În plus, firmele care vor întrerupe activitatea şi vor trimite oameni în şomaj tehnic ar putea primi subvenţii pentru achitarea indemnizaţiilor salariaţilor. Sunt pregătite soluţii speciale şi pentru producătorii de echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, care vor primi avizele necesare mai repede şi vor putea beneficia de ajutoare de stat.