Mii de oameni au asistat marți dimineață la răsăritul soarelui la Stonehenge, celebrând astfel solstiţiul de vară, când primele raze solare au apărut deasupra celebrului monument din Marea Britanie. Stonehenge este un monument neolitic care are la baza alinierea menhirelor sale în funcţie de răsăritul soarelui în mijlocul verii şi de apusul soarelui în timpul iernii. La solstiţiul de vară, soarele răsare din spatele Heel Stone, străvechea intrare în Stone Circle, razele sale fiind îndreptate spre centrul monumentului, potrivit digi24.ro.
Potrivit istoricilor, solstiţiile au fost celebrate la Stonehenge timp de mai multe mii de ani
Solstiţiul de vară are loc atunci când unul dintre polii pământului atinge înclinaţia maximală în raport cu soarele, astrul ajungând la cea mai înaltă poziţie a lui de pe cer. Publicul larg nu a putut fi prezent la Stonenhenge după anul 2019, evenimentul fiind transmis în ultimii doi ani doar online, din cauza pandemiei de coronavirus. Persoanele prezente la acest spectacol în vecinătatea sitului preistoric din Wiltshire, un comitat din sud-vestul Angliei, au avut parte de o dimineaţă răcoroasă şi de un cer senin. Soarele a apărut deasupra liniei orizontului la ora locală 04:49 (03:49 GMT).
Potrivit poliţiei din Wiltshire, la eveniment au participat aproximativ 6.000 de persoane, fiind operate doar două arestări
„Solstiţiul de vară din acest an – primul celebrat sub forma unei adunări publice la Stonehenge din ultimii trei ani – a fost un succes pe mai multe planuri”, a declarat Phil Staynings, superintendentul sitului. „Inevitabil, au existat totuşi câteva întârzieri în traficul rutier pentru persoanele care se apropiau de Stonehenge din cauza numărului mare de vehicule, dar, în total, evenimentul s-a petrecut fără incidente majore şi atmosfera a rămas una convivială – o situaţie ajutată, fără îndoială, de vremea favorabilă, care a fost incredibil de plăcută în acest an”, a mai declarat acesta.
Avertismentul doctorului Tudor Ciuhodaru: Nu vă jucați cu așa ceva