2, 8 milioane de dolari, este suma record obținută la licitația jachetei purtate de astronautul Buzz Aldrin în timpul zborului istoric spre Lună, în 1969, potrivit digi24.ro.
Sume astronomice pentru obiectele personale ale cosmonautului
Potrivit casei de licitații Sotheby’s, „Apollo 11 Inflight Inflight Coverall Jacket” a ajuns cel mai scump artefact spațial vândut până la ora actuală, obiectul fiind vândut unei persoane care a făcut oferta prin telefon, după ce mai multe persoane au licitat pentru ea timp de 10 minute. De asemenea, au fost scoase la licitație un întrerupător rupt și pixul negru pe care Buzz Aldrin l-a folosit pentru a-l repara, echipajul reușind astfel să nu rămână blocat pe Lună. În urma organizării licitației, pentru articolele din colecția personală a astronautului s-a obținut suma de 8,2 milioane de dolari.
Buzz Aldrin, care are 92 de ani, a purtat jacheta în timpul zborului spre Lună, schimbând-o doar atunci când s-a îmbrăcat cu costumul presurizat cu care a coborât pe suprafața satelitului Terrei
Jacheta are ecusonul cu numele lui Aldrin scris pe piept, în partea stângă, deasupra emblemei misiunii Apollo 11, pe umărul stâng fiind inscripționat steagul american. În partea dreaptă a jachetei este sigla NASA.
Jacheta este confecţionată dintr-un material rezistent la foc, cunoscut sub numele de pânza Beta, care a fost încorporat în costumele spaţiale, după incendiul care a ucis trei astronauţi la bordul Apollo 1, în 1967
Buzz Aldrin şi Neil Armstrong au fost primii astronauţi care au păşit pe Lună, pe data de 20 iulie 1969. în timp ce al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a rămas la bordul navetei spațiale. Potrivit estimărilor, peste 650 de milioane de oameni din toată lumea au urmărit momentul la televizor. După ce au stat peste 21 de ore pe Lună, Aldrin și Armstrong au revenit la navetă și s-au îmbrăcat cu costumele de zbor, despre care au spus că sunt „mult mai confortabile”, se arată în notă care care a însoțit jacheta scoasă la licitație.
Probleme în zborurile aeriene din Germania din cauza lipsei de personal