Seceta extrem de gravă cu care se confruntă mai multe regiuni din Spania a determinat ieşirea la iveală a unui cerc din piatră preistoric din apele unui lac de acumulare al cărui nivel a scăzut alarmant de mult, potrivit digi24.ro.
Cercul este alcătuit din zeci de pietre megalitice, care se pare că datează din anul 5.000 î.e.n, fiind cunoscut în mod oficial sub denumirea Dolmenele de Guadalperal, fiind supranumit ”Stonehenge-ul spaniol”.
Asociaţiile locale istorice şi de turism au recomandat mutarea pietrelor Guadalperal într-un muzeu sau într-un alt loc, pe un sol uscat
Cercul de pietre poate fi observat în întregime într-unul din marginile barajului Valdecanas, în centrul provinciei Caceres, unde nivelul apei a scăzut până la 28% din capacitate.
”Este o surpriză, o oportunitate rară de a putea avea acces la monument”, a spus arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid. Acesta este unul dintre experţii care studiază cercul de pietre înainte de creșterea nivelului lacului.”Dacă dolmenul apare, apare şi turismul pentru dolmen”, a declarat Ruben Argentas, proprietarul unei mici afaceri de tururi cu barca.
Cercul de pietre a fost descoperit de arheologul german Hugo Obermaier în 1926, zona fiind inundată în 1963 în timpul derulării unui proiect de dezvoltare rurală. Dolmenele sunt pietre aranjate vertical care susţin o piatră plată. În Europa există multe astfel de construcţii megalitice, fiind foarte puţine informaţii privitoare la modul în care au fost amplasate. Rămăşiţe umane descoperite în perimetrul acestora sau în zona au condus la apariția unei teorii otrivit căreia aceste construcţii ar fi nişte monumente funerare.
Atenționare MAE pentru românii care doresc să călătorească în Spania cu avionul