O pastilă de insulină, dezvoltată de membrii unei echipe de la Universitatea din Columbia Britanică, ar putea fi la fel de eficientă ca injecțiile cu acest hormon, putând furniza organismului cantitatea necesară din această substanță, potrivit ziare.com. Oamenii de știință au mai încercat un nou tratament care nu a avut eficiența dorită, deoarece cantități mari de insulină ajungeau în stomac.
Cercetătorii de la Universitatea din Columbia Britanică (UBC) din Canada au creat o pastilă care asigură o doză întreagă de insulină ficatului unei persoane
Cercetătorii au dezvoltat o ”tracțiune” care folosește o membrană subțire numită mucoasă bucală. Aceasta se găsește în mucoasa interioară a obrajilor și în partea din spate a buzelor unei persoane,, oferind o căptușeală de protecție în jurul dozei,. Membrana permite trecerea insulinei până la destinație fără pierderea medicamentului pe parcurs. Insulina este produsă în mod natural în pancreas, ajungând la ficat, unde contribuie la procesarea zahărului din sânge.
„Asemenea injecției cu insulină cu acțiune rapidă, tableta noastră cu administrare orală se absoarbe după o jumătate de oră și poate dura aproximativ două până la patru ore”, a spus dr. Alberto Baldelli, unul dintre specialiștii care au luat parte la cercetare. Cercetătorii au testat pilula lor pe șobolani, rezultatele fiind promițătoare.
„Totul a fost în ficat și aceasta este ținta ideală pentru insulină – este cu adevărat ceea ce am vrut să vedem”, a mai spus specialistul
Mulți diabetici au nevoie de mai multe doze de insulină, metoda standard de furnizare a acesteia fiind prin injecții cu ace mici de mai multe ori pe zi. Injecția standard de insulină consta în 100 de unități internaționale (UI) per injectare. Diabetul este a opta cauză de deces în America, fiind înregistrate anual peste 100.000 de decese. Potrivit statisticilor, în România, o persoana din 10 persoane are diabet, peste 800.000 de români fiind diagnosticați cu această boală.